Tekvicové lampáše svetlonosi ožiarili BKI

Tekvicové lampáše svetlonosi ožiarili BKI

.

Bulharský kultúrny inštitút otvoril 22. októbra svoje brány mladým, talentovaným a šikovným Slovákom a Bulharom, ktorí si zmerali zručnosť pri výrobe tekvicových lampášov pri príležitosti jesenného sviatku Dušičiek, známeho aj ako Halloween. Organizátorom podujatia bol Spolok Slovákov z Bulharska na čele s jeho predsedníckou – pani Ing. Koňarikovou PhD. Jeho členovia nezabudli na bulharčinu a vždy nostalgicky spomínajú na časy, keď spolu s rodičmi žili v Bulharsku – v mestskej časti Plevenu a v okolí Dolnej Mitropolie. Ich vnúčatá, ktoré zaplnili sály BKI vo veselom hlúčiku, tiež rozumejú a niektoré z nich aj plynulo hovoria po bulharsky.

Spolupráca medzi Bulharským kultúrnym inštitútom a organizáciou sa datuje už niekoľko desaťročí. V priebehu rokov sa v BKI konali podujatia, súvisiace s národnými výšivkami a krojmi, sviatočnými zvykmi a tradíciami, chutnými hostinami.

Pre malých výrobcov lampášov svetlonosov bol pripravený zábavný program. Prišiel klaun, ktorý ich naučil robiť bublinkovú pizzu a každému dieťaťu vyrobil hračku z farebných balónov. Tekvicové lampáše napokon hodnotila porota, prvé miesto a diplom za šikovnú prácu si odniesol každý! Po sladkej maškrte v Bulharskom kultúrnom inštitúte, kde sa cítili ako doma, rovnako ako ich starí otcovia v pohostinnom Bulharsku, deti odchádzali šťastné.

PEŤA MOJEJ PETI DOJALA BRATISLAVU

PEŤA MOJEJ PETI DOJALA BRATISLAVU

TO ČUDO(VISKO) ZVANÉ ŽIVOT

TO ČUDO(VISKO) ZVANÉ ŽIVOT