PEŤA MOJEJ PETI DOJALA BRATISLAVU

PEŤA MOJEJ PETI DOJALA BRATISLAVU

Bulharský kultúrny inštitút  predstavil 27. októbra 2022 senzačný Bulharský celovečerný film Peťa mojej Peti. Premiéra sa konala pod záštitou J. E. pána Vasila Petkova, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v Slovenskej republike. Desiatky Bulharov a Slovákov zaplnili kinosálu  kina Mladosť a zažili osud dvoch 17 ročných talentovaných dievčat z rôznej doby - poetky Peti Dubarovej, ktorá odišla  do posmrtného života a stala sa legendou, a jej menovkyne Peti Monovej, ktorá 40. rokov po jej smrti čelí systému. Jedna je odvážna a moderná a druhá je múdra a mýtická.

„Film je moderný príbeh o Peti Dubarovej, pričom, nie je životopisnou snímkou  o Peti Dubarovej. Peťa je prítomná svojou pravou podstatou a tým najcennejším – svojou múdrosťou a talentom, ktoré zanechala generáciám“, povedal divákom producent Nikolaj Urumov.

Kto je Peťa podľa filmu? Dej sa týka náhlych zmien na začiatku nového školského roka. Nový riaditeľ, nové pravidlá a ťažká nehoda, ktorá zmenila život skupine študentov 11. ročníka. Na pozadí nespravodlivosti, ktorá vládla na strednej škole, sa jedna dievčina rozhodla konať a bojovať proti všetkému, čo robí z jej spolužiakov „prázdne konzervy“. Pretože systém miluje poslušných a netoleruje odlišných. 40 rokov po smrti svojej obľúbenej poetky Peti Dubarovej, objaví naša Peťa zmysel žiť a skutočne milovať.

Film vyvolal značný rozruch v Bulharsku a v zahraničí a získal cenu divákov na 12. ročníku festivalu Francofilm v Ríme. „Uskutočnili sme 12 premietaní filmu Peťa mojej Petii a financie sme venovali deťom na Ukrajine. Týmto  filmom chceme pomôcť, pretože rozpráva o empatii, priateľstve, o putách medzi deťmi. Prístup k  jeho tvorbe spočíva v spájaní budúcnosti s minulosťou. Toto je film – vyznanie, inšpirované básňami Peti Dubarovej aj zabudnutými tínedžerskými ideálmi a presvedčeniami jeho tvorcov“, upozornil Nikolaj Urumov.

Na diskusii po premiére sa veľvyslanec Petkov zdôveril: „Vyštudoval som nemeckú strednú školu v Sofii a z vlastnej skúsenosti viem, že každá maturujúca trieda na elitných stredných školách má svoju „Peťu  Dubarovú“, má svojho rebela, odhodlaného viesť zásadový boj proti bezcitnosti a zastaranému chápaniu. Táto mladícka odvaha ma rozpaľuje! Súčasná bulharská kinematografia na mňa robí dojem, je pre nás cťou uvádzať ju v zahraničí!"

Dojatá riaditeľka BKI pani Vanja Radeva poďakovala prítomným slovami: „Vidíme, že to, čo sa stalo pred 40 rokmi, sa deje aj dnes – nikto nemôže vyhrať boj so systémom, ale to neznamená, že sa musíme prestať snažiť. Toto je vzbura mladosti. A hoci je často neúspešná, za zachovanie psychiky národa sa oplatí bojovať“. Radeva porozprávala, ako žiaci z bulharskej školy v Bratislave sami prekladli do slovenčiny Dubarovej detské básne, ilustrovali ich a vydali v knižke pod názvom Hviezdička od Peti Dubarovej nad Bielym Hradom. Slovami a kresbami sa tak o zažitú poéziu podelili so svojimi slovenskými priateľmi.

Film bol nakrútený  za niekoľko týždňov, s minimálnym rozpočtom, vďaka nadšeniu filmového štábu - producenta Nikolaja Urumova, režiséra Alexandra Koseva a skvelým hereckým výkonom hercov Alexandry Kostovej, Alisy Atanasovej, Albeny Pavlovej, Juliana Vergova a iných. 

Pandemická Tvorba Konstantina Ilievskeho

Pandemická Tvorba Konstantina Ilievskeho

Tekvicové lampáše svetlonosi ožiarili BKI

Tekvicové lampáše svetlonosi ožiarili BKI