Pandemická Tvorba Konstantina Ilievskeho

Pandemická Tvorba Konstantina Ilievskeho

V Primaciálnom paláci v Bratislave sa 30. októbra 2022 uskutočnil  autorský koncert jedného z najproduktívnejších stredoeurópskych skladateľov bulharského pôvodu, známeho dirigenta a pedagóga - maestra Konstantina Ilievského. Koncert mal názov Pandemická tvorba,  vzhľadom na fakt, že ľudstvo už tretí rok bojuje za vymanenie sa z moci hrozného vírusu, zvaného Covid. Maestro Ilievski potešil početné publikum koncertom s moderným znením, ktoré celkom rezonovalo s našou turbulentnou dobou, v ktorej žijeme. Podujatie sa konalo pod záštitou J. E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v SR pána Vasila Petkova a prostredníctvom koncertu si Bulharsko uctilo aj Deň národných buditeľov.  Prítomní  postojačky búrlivo tlieskali vzrušujúcej hudbe a virtuóznym výkonom mladých interpretov.

Tomuto náročnému autorskému projektu, ktorému je sám Maestro Ilievsky organizátorom, fandilo viac subjektov: KULT Minor, Fond na podporu umenia, OZ Terra Culta, Bulharské veľvyslanectvo, Bulharský kultúrny inštitút, Slovenský hudobný fond, Sociálny a kultúrny fond SOZA. Znalci a milovníci hudby si vypočujú výrazný Komorný cyklus Spomienky pre klarinet, dvoje huslí, violončelo a klavír. Odzneli Sonáta Lontana pre sólo violu, Tri charakterové kusy pre sólo klavír a Sláčikové kvarteto Apokalyptické.

Na svoje koncerty Maestro angažuje vždy tých najlepších a najnadanejších slovenských a stredoeurópskych hudobníkov, ktorí študovali na rôznych vysokých hudobných školách po celej Európe (Vysoká škola múzických umení, Janáčkova akadémie múzických umění, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, Mozarteum, Guildhall school of music and drama, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Universität der Künste Berlin...) vďaka čomu môžu prinášať do svojej interpretácie rôznorodé náhľady výkladu hudobného materiálu. Jednotliví členovia pôsobia profesionálne aj v rôznych slovenských a zahraničných orchestroch, ako aj vzdelávacích inštitúciách. V tomto prípade Kosjo Ilievski zostavil Proximu Ensemble v zložení: Martina Lišková – klarinet, Júlia Stahl Novosedlíková – klavír, Karolína Krigovská - husle, Patrik Klačanský – husle, Martin Mierny – viola, Michal Haring – violončelo. Ako sólisti účinkovalí Radka Kováčová – klavír a Ľudovít Kara – viola.

Sám Maestro Konstantin Ilievsky pochádza z hudobníckej rodiny zo Sofie. So Slovenskom ho spájajú roky štúdia u Petra Čermana (klavír), Zdeňka Bílka (dirigovanie orchestra) a Dušana Billa (dirigovanie zboru). Konstantin Ilievsky je nositeľom viacerých ocenení medzinárodných súťaží v Taliansku, Írsku, Českej republike, Rakúsku a víťazom klavírnych súťaží Slovenského konzervatória. Bol prijatý na Universität für Musik und Darstellende Kunst vo Viedni, kde študoval u Leopolda Hagera a Uroša Lajovića (dirigovanie) a u Ivána Erőda, Kurta Schwerzika a Detleva Müllera-Siemensa (kompozícia).

Dirigoval množstvo európskych orchestrov a Floridský mládežnícky symfonický orchester. Je stálym hosťujúcim dirigentom vo viacerých symfonických orchestroch v Bulharsku a na Slovensku. Konstantin Ilievsky je tiež hudobný pedagóg v Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni.  Jeho avantgardné autorské diela ako skladateľ boli uvedené na Slovensku, v Českej republike, Bulharsku, Maďarsku, Rusku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku a Spojených štátoch amerických. Komponoval aj filmovú hudbu a získal ocenenia na filmových festivaloch.

DOSPIEVANIE. Mileniáli v Bulharsku 2010 – 2016 Denislava Stoycheva.

DOSPIEVANIE. Mileniáli v Bulharsku 2010 – 2016 Denislava Stoycheva.

PEŤA MOJEJ PETI DOJALA BRATISLAVU

PEŤA MOJEJ PETI DOJALA BRATISLAVU