DOSPIEVANIE. Mileniáli v Bulharsku 2010 – 2016 Denislava Stoycheva.

DOSPIEVANIE. Mileniáli v Bulharsku 2010 – 2016 Denislava Stoycheva.

Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave otvoril 4. novembra 2022 svoje brány 32. ročníku Medzinárodného festivalu fotografie individuálnou výstavou mladého fotografa Denislava Stojčeva (Stoycheva) pod názvom  „Dospievanie“.

Riaditeľka BKI pani Vania Radeva vyjadrila vďaku prof. Václavovi Macekovi, teoretikovi fotografie a organizátorovi festivalu, ktorý už roky pozýva na festival bulharské talenty.

Kurátorka Eva-Marlene Hudek zdôraznila, že napriek pandémii si festival zachoval svoju kvalitu a teší sa zo spolupráce s bulharskými inštitúciami a s BKI. Poznamenala, že Denislava si vybrala kvôli jeho zmyslu pre príbeh za obrázkami a kvôli jeho citlivosti: „Na jeho fotografiách sa pozadie stáva popredím. Rozprávajú o čase, mieste a spôsobe, akým sa príbehy stali. Človek ich cíti zmyslami, ožívajú pred našimi očami. Som jeho veľkou fanúšičkou, ako aj bulharskej fotografickej školy, ktorá si vydobyla svoje právoplatné miesto na stredoeurópskej scéne fotografického umenia.

„Moji kamaráti a ja patríme k takzvanej generácii Y, inak povedané: k mileniálom, teda ľuďom narodeným v období medzi koncom 80. rokov a polovicou 90. rokov minulého storočia. Pochádzame z bulharského vidieka. Nezažili sme komunizmus, preto nie sme takí rebelanti ako tí, čo vyrastali pred nami. No sme ovplyvnení postkomunistickou nostalgiou, ktorá dodnes prosperuje v regióne východnej Európy. Sme menej introvertní a sociálnymi médiami posadnutí ako generácia po nás, no i tak túžime po udržaní si vlastných zón komfortu. Sme akýsi „normalňáci. V tomto projekte som dokumentoval každodenný život svojich kamarátov a kamarátov mojich kamarátov medzi rokmi 2010 a 2016 v Bulharsku, teda stredoškolské a vysokoškolské časy nás detí z generácie Y. Snímky, na ktoré sa pozeráte, poskytujú akýsi záznam z dospievania mojej generácie. Je to náš prechod z detstva do dospelosti, ktorý sa prekrýva so vstupom Bulharska do Európskej únie”, povedal o sebe a výstave Denislav Stoychev.

Denislav Stoychev (narodený v roku 1992 v meste Jambol v Bulharsku) je  dokumentárnym fotografom pracujúcim na projektoch týkajúcich sa bulharskej mládeže, života na vidieku, verejnej dopravy, dobrovoľníctva a charitatívnej práce, post-komunizmu a pravoslávneho kresťanstva. V oblasti fotožurnalistiky pôsobil osem rokov do roku 2020, v súčasnosti sa živí ako fotograf na voľnej nohe, pracuje najmä pre neziskové organizácie a na vlastných projektoch. Jeho fotografické príbehy a texty boli publikované vo viac než desiatke národných a medzinárodných  spravodajských médií. Zúčastnil sa workshopov a kurzov fotografie v New Yorku, Sofii, Belehrade a v Burse. V Bulharsku mal deväť individuálnych fotografických výstav. Denislav Stoychev má bakalársky titul zo žurnalistiky zo sofijskej univerzity. 

Na otvorení sa zúčastnil zástupca veľvyslanca Bulharskej republiky - mimoriadny a splnomocnený minister pán Ruslan Stoyanov, desiatky fanúšikov fotografie z Bulharska, Slovenska a Českej republiky, ako aj z celej strednej Európy. 

Dobrodružstvá Tufa ryšavého piráta v preklade Mgr. Ľubice Koškovej

Dobrodružstvá Tufa ryšavého piráta v preklade Mgr. Ľubice Koškovej

Pandemická Tvorba Konstantina Ilievskeho

Pandemická Tvorba Konstantina Ilievskeho