Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

Milí priatelia,

v dnešnej edícii nášho magazínu prinášame retrospektívny pohľad

na 50. výročie Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave. Predstavíme Vám súčasných bulharských umelcov - fotografov a filmárov Borisa Missirkova a Georgia Bogdanova a mladého fotografa Michaila Novakova. Pred časom vystavovali aj v Bratislave.
BKI realizáciou audiovizuálnych diel zviditeľňuje úsilie o popularizáciu Bulharska, bulharskej kultúry, dejín a vedy na Slovensku.

Bulharská fotografia a film rezonujú na Slovensku

V novembri 2021 sa rámci 31. ročníka Medzinárodného festivalu fotografie v Bratislave predstavil fotograf a vizuálny umelec Michail Novakov. Jeho autorská výstava s názvom Učme sa nevidieť bola motivovaná konceptom
z oblasti psychológie a vzdelávania, sprítomňovaná v téze o účelovom "zbavovaní sa" prežitých a zastaraných vedomostí, ktoré ovplyvňujú všedný spôsob myslenia človeka.

Boris Missirkov a Georgi Bogdanov - ide o dvojicu fotografov a filmárov, ktorí vystavovali v Pistoriho paláci v Bratislave. V expozícii Po stopách slávnej minulosti premietli ich najnovšie audiovizuálne dielo - Autá na ktorých sme sa doviezli do kapitalizmu. Dokument interpretuje spoločenské a politické zmeny v Bulharsku po páde komunizmu.

Vania Radeva
riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave

https://www.youtube.com/watch?v=6Y9LkE0-HkM

An(i)málie - Christina Tabakova

An(i)málie - Christina Tabakova

Bratislava sklonila hlavu pred pamätníkom bulharských partizánov

Bratislava sklonila hlavu pred pamätníkom bulharských partizánov