An(i)málie - Christina Tabakova

An(i)málie - Christina Tabakova

BKI predstavil unikátne plastiky za zvukov kozmickej hudby

Výstavu s názvom An(i)malii predstavil Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave 29. júna. Autorkou je bulharská výtvarníčka Christina Tabakova, ktorá žije na Slovensku. Podujatie sa uskutočnilo s nemalým záujmom verejnosti, aj pre aktuálnosť tematiky životného prostredia, ochrany prírody a zeleného spôsobu života. Tieto a podobné podnety inšpirujú Christinu Tabakovú kreovať neštandardné umenie – figúrky zo starých a niekedy aj podivuhodných kovových predmetov, z plechoviek, zo starých hodín, z častí strojov, ale aj abstraktné plátna.

Riaditeľka BKI, pani Vania Radeva, ju nazvala inovátorkou, ktorá ponúka jedinečnú autorskú pečať:„Jej umenie, so svojou estetikou sa stavia proti odmietaniu, nezodpovednej a konzumnej spotrebe materiálov, energie a ľudí´. V jej tvorbe sa spájajú dva princípy − schopnosť dať diskvalifikovanému materiálu druhý dych a šancu nájsť nové využitie“.“

Hudobným rámcom podujatia bolo vystúpenie Silvie Takačovej na hudobnom nástroji hendgram. Niekedy je tento označený ako „kozmický zázrak“. Zvuky hendgramu sú fúziou gongu, bubna, tibetských pohárov, zvonov a iného. Verí sa, že hudba hengramu lieči a očisťuje dušu. Podobne ako aj diela Christiny Tabakovovej.

Mgr. Art. Christina Tabakova vyštudovala Strednú umelecko-priemyselnú školu (SUPŠ) v Bratislave v roku 1989 u akad. maliara Rudolfa Filu. V roku 1996 absolvovala Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, odbor grafický dizajn, u prof. Stanislava Stankóciho. V roku 1996 absolvovala Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, odbor grafický dizajn u prof. Stanislava Stankóciho. Po ukončení štúdia sa venovala grafickej tvorbe, pričom neustále hľadala aj iné možnosti sebavyjadrenia sa. Skúšala rôzne maliarske techniky a experimentovala s papierom.

Inšpiráciu k tvorbe autorka začala nachádzať aj v prostredí zberných dvorov a šrotovísk, ktoré prekypujú heterogénnou zmesou materiálu, ktorý akoby čaká na svoje nové uplatnenie. Fantazijno figurálne, trojrozmerné motívy, autorka komponuje v štýle spájania a lepenia predmetov, ktoré pochádzajú zo spomenutých zberných dvorov a najmä z kusa kovového šrotu. Takto vznikajú drobné plastiky, pričom z autorky sa stáva sochárka a dekoratérkа.
Christina vytvorila niekoľko desiatok pozoruhodných diel, spočiatku bez ambície tieto  vystavovať, hoci je akademicky vzdelaná výtvarníčka. Ako sama priznáva, tvorba je, a zostáva pre ňu únikom zo sveta komercie. Jej diela vznikajú spontánne, ako hra s formami, pričom tam nechýba svojský zmysel pre humor a tzv. hyperbola.

Sme milo prekvapení aký veľký záujem u divákov vzbudili kúsky Christiny Tabakovej – veľa z nich už sú bleskurýchlo vypredané.   

Dni Bulharskej kultúry na Slovensku

Dni Bulharskej kultúry na Slovensku

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny