Workshop  Dejepis zážitkovo

Workshop  Dejepis zážitkovo

Dňa 17. októbra 2023 sa Bulharský kultúrny inštitút zapojil do inovatívneho projektu s názvom Dejepis zážitkovo v bratislavskej škole Matky Alexie a pedagógmi z Bulharskej školy Christa Boteva. Uskutočnil sa v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom, združením Slovenský dom Centrope, zastúpený riaditeľkou Tatianou Mikušovou, ktorá podujatie moderovala. Riaditeľka BKI pani Vania Radeva organizovala prítomnosť bulharských pedagógov a tlmočila žiakom – troch tried  siedmeho ročníka.

Podujatie prebiehalo v troch etapách. Učiteľka dejepisu Peťa Michajlova  predniesla dejiny raného stredoveku, pôsobenie vierozvestcov Cyrila a Metoda v Európe a vznik písma hlaholika. V druhej fáze jej kolega Rumen Kanev oboznámil prítomných s jazykovou stránkou hlaholiky a s vznikom na jej základe písma cyriliky. Odhalil význam každého písmena a jeho symboliku,  spätú s kresťanským náboženstvom.

Nasledovala praktická časť - hodina výtvarnej tvorivosti, počas ktorej si každý žiak vyrobil svoj obrázok technikou linorytu pod odborným vedením Radostiny Doganovej - bulharskej akademickej výtvarníčky, ktorá žije a tvorí na Slovensku. Je učiteľkou výtvarného umenia na Bulharskej škole Christa Boteva,  riaditeľkou Station Contemporary Art Gallery a členkou hodnotiacej komisie projektov na Ministerstve kultúry na podporu národnostných menšín v SR, medzi ktoré patrí aj bulharská.

Projekt tak dokázal, že spojením viacerých predmetov – dejepisu,  jazykovedy a výtvarného umenia sa deti dajú plnohodnotnejšie vzdelávať na vyššom úrovní. Obavy slovenských partnerov, že im vek detí zabráni vstrebať odborne podané skutočnosti, neboli opodstatnené. Všetci počúvali so zatajeným dychom a bulharskí pedagógovia potvrdili, že netreba podceňovať zvedavosť detí.

Žiaci odchádzali z workshopu s vedomosťami z dejín, zážitkom z tvorby a s obrázkom na pamiatku.

100 rokov Apostol Karamitev

100 rokov Apostol Karamitev

EX LIBRIS HLOHOVEC

EX LIBRIS HLOHOVEC