100 rokov Apostol Karamitev

100 rokov Apostol Karamitev

Bulharský kultúrny inštitút uvedie 18. októbra o 18:00 dokumentárny film Apostol Karamitev, dielo jeho syna Momčila Karamiteva. Film je venovaný 100. výročiu narodenia jednej z najväčších hviezd bulharského divadla a kinematografie.

Apostol Karamitev je 58-minútová dokumentárna koprodukcia Bulharska, Talianska a USA. Páska rozpráva o živote a kariére slávneho a obľúbeného bulharského herca, ale je to aj duchovná cesta, na ktorej syn znovu objaví svojho otca. Film sleduje hercovo detstvo – od narodenia v Burgase v roku 1923, absolvovania elitnej talianskej školy v meste, štúdia na Vyššom inštitúte divadelného a filmového umenia v Sofii a hereckej kariéry. Po ukončení štúdia vstúpil Karamitev do Národného divadla Ivana Vazova. Ako filmový herec debutoval v roku 1951 filmom Ráno nad vlasťou od Antona Marinoviča a Stefana Sarčadžieva. O Mišovej úlohe vo filme Janka Jankova Toto sa stalo na ulici bol ocenený čestným diplomom na filmovom festivale v Karlových Varoch v roku 1956. Ikonické sú jeho úlohy Radoslava vo filmoch Milenec 13 (1958) a Apoštol zo Špecialistu na všetko (1962). Alexandrov vo filme Biela izba (1968) mu priniesol cenu za herecký výkon na filmovom festivale vo Varne. Naposledy sa vo filme objavil v roku 1974 ako Ivan Assen II v historickom filmovom epose Vilyho Cankova Svadby Ioana Assena, keď už bol vážne chorý. V roku 2007 bol Apostol Karamitev vybraný medzi 100 najväčších Bulharov v histórii televíznym formátom Veľkí Bulhari. Divadlo v Dimitrovgrade nesie jeho meno.

Po projekcii budú mať diváci možnosť porozprávať sa s hercovým synom - Momčilom Karamitevom, ktorý je režisérom, scenáristom a kameramanom dokumentu. Moderátorkou večera bude filmová kritička Dr. Olga Marková.

Momčil Karamitev sa narodil v roku 1960 v rodine Apoštola Karamiteva a herečky Margarity Duparinovej. Študoval v štúdiu Susan Strasberg v Ríme, na Národnej akadémii divadelných a filmových umení Krastio Sarafov a v Susan Cohen Studio v New Yorku. Po ukončení štúdia debutoval ako herec v divadle, filme a televízii, no následne sa presťahoval do Los Angelesa. Zúčastnil sa seriálov Star Trek: Enterprise a Kosti. Momčil Karamitev v súčasnosti žije a pracuje v Sofii.

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

Workshop  Dejepis zážitkovo

Workshop  Dejepis zážitkovo