Návšteva bulharskej delegácie na východnom Slovensku

Návšteva bulharskej delegácie na východnom Slovensku

Počas 19. - 22. september 2023 navštívil mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky v Slovenskej republike, pán Vasil Petkov, v sprievode riaditeľky Bulharského kultúrneho inštitútu pani Vani Radevej a pani Gabriely Primovej, konzulky v Bratislave, mestá Prešov a Košice. Program návštevy, nabitý udalosťami a stretnutiami zahŕňal:

• Stretnutie s vedením Prešovskej univerzity, kde od roku 1996 úspešne funguje lektorát bulharského jazyka, literatúry a dejín, ktoré prednáša bulharský pedagóg, vyslaný Ministerstvom školstva a kultúry;

• Vernisáž výstavy slávneho bulharského umelca a pedagóga na Národnej umeleckej akadémii v Sofii – Vichroniho Popnedeleva v Univerzitnej knižnici;

​ • Stretnutie s Jeho Blaženosťou Rastislavom, od roku 2012 arcibiskupom Prešovskej pravoslávnej diecézy a Slovenska a od roku 2014 metropolitom Pravoslávnej cirkvi Slovenska a Českej republiky. Veľvyslanec Petkov a metropolita Rastislav vyzdvihli významné miesto pravoslávnej cirkvi v živote veriacich vrátane našich krajanov na východnom Slovensku a jeho úlohe pri upevňovaní ich viery a ľudských cností;

• Vzrušujúce stretnutie s predsedom Bulharského kultúrneho klubu - Košice Stefanom Pejčevom a jeho členmi. Bulharský veľvyslanec priblížil našim krajanom aktuálne momenty vnútornej a zahraničnej politiky Bulharskej republiky. Ubezpečil ich, že brány veľvyslanectva sú pre nich vždy otvorené dokorán a vždy sa môžu spoľahnúť na potrebnú pomoc a asistenciu. Vedúca konzulárnej služby Gabriela Primova odpovedala na množstvo otázok konzulárneho charakteru.

• Stretnutie s primátorom mesta Prešov Ing. Františkom Oľhom. Veľký dôraz kladie na rozvoj vedy a vzdelávania, zavádzanie nových, moderných technológií v rôznych oblastiach výroby, zavádzania nových pracovných miest, rozvoj masového športu a cestovného ruchu atď. Mesto Prešov je spojené s bulharským mestom Gabrovo. Ing. Oľha prejavil záujem o nadviazanie spolupráce s bulharskými spoločnosťami v oblastiach spoločného záujmu, napr. .prostredníctvom vzájomných návštev obchodných delegácií. Počas návštevy sa veľvyslanec Petkov zapísal do knihy čestných hostí mesta. .

Bulharská delegácia absolvovala počas návštevy Prešovskej univerzity pracovné stretnutie s dvomi prorektormi – prof. Petrom Adamišinom z katedry Stratégie a marketingu a doc. ThDr. Máriou Kardis, PhD., zodpovednou za medzinárodné aktivity a vzťahy. Bulharská delegácia bola oboznámená so štruktúrou a hlavnými aktivitami univerzity, ktorá má v súčasnosti vyše 9000 študentov, a približne  1700 študentov z Ukrajiny, ktorí boli nútení opustiť svoju krajinu. Osobitná pozornosť bola venovaná fungovaniu lektorátu bulharského jazyka, literatúry a dejín od roku 1996,  v pôsobnosti bulharských lektorov, vyslaných  ministerstvom  školstva a vedy Bulharskej republiky.  Ide už o druhý lektorát v bulharskom jazyku, prvý je činný na Univerzite Komenského v Bratislave. Ústrednú úlohu pri jeho vzniku a úspešnom fungovaní zohrala prof. PhDr. Júlia Dudášoová, DrSc., bývalá vedúca Katedry slavistiky, v súčasnosti profesorka Centra pre štúdium cudzích jazykov a kultúry národnostných menšín. S uspokojením bola zaznamenaná plodná spolupráca a výmena študentov, odborníkov a pedagógov medzi Šumenskou univerzitou Biskupa Konstantina Preslavského a Prešovskou univerzitou na základe Dohody o spolupráci, podpísanej medzi oboma vysokými školami v roku 1998.

Vzrušujúcim momentom návštevy Prešova bolo otvorenie výstavy slávneho bulharského umelca Prof. Vichroniho Popnedeleva v ústrednej sále knižnice bulharským veľvyslancom, riaditeľkou  Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave a riaditeľom Univerzitnej knižnice Ing.  Petrom Halkom. Vichroni Popnedelev je profesorom na Národnej akadémii umení v Sofii. Profesorka Júlia Dudášová Dudašová, vedúca katedry Slovanskej literatúry na Prešovskej univerzite, obdivovala jeho maľby na májovej výstave v Bulharskom kultúrnom inštitúte - Posolstvo z Bulharska, pozvala výstavu na hosťovanie do Prešova. Hoci Vichroni Popnedelev nemohol prísť, na znak vďaky obohatil svoju výstavu o sériu nových pôvabných krajiniek, venovaných architektúre Bratislavy. V máji povedal, že Slovensko navštívil prvýkrát a zamiloval si ho: "Je tu prekvapivo veľa kultúrnych pamiatok a historických pamiatok, ľudia sú usmievaví a priateľskí." Slovenským umelcom, výtvarníkom a tvorivým deťom poslal pozvanie do umeleckého centra  Art Center v dedine Dolno Kamarci, ktoré umelec založil.. Jeho myšlienkou je zhromaždiť svojich študentov umenia, roztrúsených po celom svete, ako aj ich priateľov z rôznych krajín. 

Prof. Popnedelev sa doteraz predstavil na 47 samostatných výstavách v Bulharsku, Rakúsku, Poľsku, Českej republike, Slovensku, Maďarsku, ako aj na vyše 70 kolektívnych výstavách na všetkých svetadieloch. Svojou tvorbou si získal medzinárodnú slávu a uznanie. Je nositeľom mnohých bulharských a medzinárodných ocenení, vrátane Zlatého pierka za prínos bulharskej kultúre. Jeho diela sú uznané za súčasť Národného kultúrneho dedičstva Bulharska. Jeho diela sú vo vlastníctve stálej zbierky Bulharskej národnej galérie umenia, Mestskej galérie umenia v Sofii, zbierky Huga Wootena v Belgicku a mnohých ďalších súkromných zbierok v krajine aj v zahraničí. 

Výstava Posolstvo z Bulharska sa stretla s veľkým záujmom prítomných študentov a hostí a Ing. Halko požiadal o usporiadanie výstav ďalších bulharských umelcov v budúcnosti. Podujatie sprevádzal hudobný program a kokteil.

Konané stretnutia a podujatia nakrúcal štáb  RTVS a budú odvysielané v relácii, venovanej národnostným menšinám.

Ďakujeme za výnimočnú pohostinnosť našich partnerov a priateľov z východného Slovenska!

Bienále ilustrácií v Bratislave - BIB 2023

Bienále ilustrácií v Bratislave - BIB 2023

MANDOLÍNOVÉ KVINTETO SEZÓNY

MANDOLÍNOVÉ KVINTETO SEZÓNY