MANDOLÍNOVÉ KVINTETO SEZÓNY

MANDOLÍNOVÉ KVINTETO SEZÓNY

Bulharský kultúrny inštitút uviedol 18. septembra na pódiu  divadla Teatro Colorato koncert Mandolínové kvinteto SEZÓNY. Koncert bol venovaný Dňu nezávislosti Bulharska – 22. septembru a konal sa pod záštitou mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky J. E. pána Vasila Petkova.

Riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu, pani Vania Radeva, predstavila súbor početnému publiku. Hudobné teleso spája bulharské mandolínové a gitarové tradície a najnovšie výdobytky európskej plektrálnej hudby. Poznamenala, že je rada, že prostredníctvom hudby si hostia budú môcť vychutnať krásy Bulharska - modré hory, zelené lesy a krištáľové jazerá. Hudba je inšpirovaná aj dielami  Vladimíra Dimitrova – Majstra.

Kvintet založil Asen Dimitrov v roku 1996 - zakladateľ najväčšieho mandolínového orchestra v Bulharsku. Veľkú úlohu pri rozvoji a popularizácii kapely zohral Dimitar Dojčinov, doyen klasickej gitary v Bulharsku. Skupinu tvoria - Plamen Maslev - mandolína, Evdokia Bobocova - mandolína, Margarita Kalčeva - kontrabas, Milen Džurov - gitara a Rosen Balkanski - gitara.

Kvinteto SEZÓNY sa zúčastňuje mnohých národných a medzinárodných festivalov klasickej a súčasnej hudby, medzi nimi Apollonia, Sofia Music Weeks, Balkánsky festival gitarovej hudby, Sofijské leto, Medzinárodné festivaly v La Rioja a La Coruña v Španielsku, vo Veľkej Británii, Francúzsku atď.

Súbor je nositeľom ocenení za komornú hudbu, vrátane Grand Prix X. a XI. Medzinárodného festivalu mandolínovej hudby v Chorvátsku. Okrem Bulharska koncertuje formácia SEZÓNY v Európe, Japonsku, USA, Kuvajte a ďalších.

Kvinteto SEZÓNY uvádza skladby rôznych autorov a období, ako aj pôvodnú hudbu, skomponovanú špeciálne pre súbor. Hudbu preň napísali mnohí významní bulharskí skladatelia: Rosen Balkanski, Cenko Minkin, Slavčo Nikolov, Dora Draganova, Georgi Arnaudov, Alexander Vidliški a ďalší.

Skupina je členom Britskej federácie bendža, mandolíny a gitary. Bulharská štátna televízia nakrútila a odvysielala o skupine Sezóny dva filmy v rokoch 1999 a 2007.  Skupina vydala tri CD albumy.

Po koncerte zostali fajnšmekri pri poháriku prosecca, ktorý ponúkol riaditeľ Teatra Colorato na znak svojho obdivu k výkonom hudobníkov,  ktorí prezradili odkiaľ a ako  čerpajú inšpiráciu a tvoria svoju originálnu hudbu.

Návšteva bulharskej delegácie na východnom Slovensku

Návšteva bulharskej delegácie na východnom Slovensku

MIĽO MARINOV BALTOV – ROMANTICKÝ OBRAZ VIERY

MIĽO MARINOV BALTOV – ROMANTICKÝ OBRAZ VIERY