MIĽO MARINOV BALTOV – ROMANTICKÝ OBRAZ VIERY

MIĽO MARINOV BALTOV – ROMANTICKÝ OBRAZ VIERY

Bulharský kultúrny inštitút predstavil 7. septembra 2023 jedného z klasikov bulharského výtvarného umenia s jeho výstavou - Miľo Marinov Baltov - romantický obraz viery. Výstava bola venovaná štátnemu sviatku Bulharskej republiky, 6. septembru - Dňu zjednotenia. Podujatie sa konalo pod záštitou mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky J. E. pána Vasila Petkova.

Veľvyslanec Vasil Petkov vyjadril poďakovanie Historickému múzeu mesta Strelča, zastúpenému riaditeľkou – pani Nikoletou Petkovou. Vysvetlil, že podujatie je súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré sa konajú v spolupráci so Slovenským štátom s cieľom pokračovať v duchovnom zbližovaní oboch národov.

Miľo Baltov bol jedným zo zakladateľov Spoločnosti juho-bulharských umelcov. Pochádzal z významnej rodiny mestečka Strelča. Študoval u Jaroslava Vešina na Národnej akadémii výtvarných umení v Sofii. Bol učiteľom, reštaurátorom, ikonopiscom, maliarom, starostom, vojakom, verejným činiteľom. Stvárnil klasické akademické tradície v cirkevnom umení po oslobodení  Bulharska. Svojím výtvarným umením podporil národnostné cítenie a hodnotu viery. Svoj talent zasvätil ikonopisu. V roku 1903 vytvoril cárske ikony ikonostasu kostola Sv. Archanjela Michaela v Strelči. V nasledujúcich rokoch vytvoril všetky ikony ikonostasu Sv. Trojice, Ukrižovanie  na oltári a ikony biskupskej katedry, ikonostas v kostole Sv. Georgiho v Plovdive, ako aj celoplošné nástenné obrazy v kostole Sv. Nedele v meste Plovdiv. Z jeho diela vyžaruje talent, ktorý hľadá spojenie s výnimočnými, vznešenými a božskými vlastnosťami človeka.

MANDOLÍNOVÉ KVINTETO SEZÓNY

MANDOLÍNOVÉ KVINTETO SEZÓNY

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)