OKNO VANJI RADEVOVEJ S OBRAZMI MIROSLAVA RADEVA

OKNO VANJI RADEVOVEJ S OBRAZMI MIROSLAVA RADEVA

Dňa 13.11. 2023 v Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave predstavil výtvarník Petko Mančev a spisovateľ Georgi Bardarov, zakladatelia vydavateľstva MUSAGENA,  zbierku veršov Vanji Radevovej OKNO s ilustráciami obrazov Miroslava Radeva. Desiatky Bulharov a Slovákov zaplnili sály BKI, aby vzdali úctu riaditeľke inštitútu. Medzi hosťami boli J.E. mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky pán Vasil Petkov, splnomocnená ministerka - pani Victoria Melamed, konzulka Bulharskej republiky - pani Gabriela Primova, zástupcovia diplomatického zboru, zástupcovia intelektuálnych a vedeckých kruhov, ako aj dlhoroční priatelia autorky, jej spolužiaci z Katedry archeológie Univerzity Komenského, jej profesorka - 93-ročná pani Novotná, a ďalší.

„Za uplynulých 10 rokov som spoznala veľa ľudí – všetkých vás, milí Bulhari, milí Slováci, ktorí máte radi Bulharsko, ktorí cítite našu príbuznosť a spolupatričnosť, ktorí dodržiavate odkaz svätých bratov Cyrila a Metoda – aby sme sa usilovali o svetlo sv. Ducha a o poznanie. Boli ste mojimi partnermi a podporou. Urobili sme s vami nádherné akcie, ktoré nás tešili. Spolu sme si zaspievali veľa krát „Moja strana, moja Bulgaria!“ a ešte „Slovensko moje, krásne si ako raj“,  povedala vo svojom precítenom príhovore pani Radeva a poďakovala všetkým za dlhoročnú spoluprácu. Spisovateľ Georgi Bardarov a autorka pred hosťami prečítali diela zo zbierky básní v bulharčine. Potom odzneli aj v slovenčine vo vlastnom aj v preklade Olgy Kmeťovej-Stajkovej. Gruzínsky klavirista a skladateľ Georgi Davidašvili dokreslil na klavíri hudobný rámec filozofickým básňam klasickými a vlastnými dielami. Šansóny zaspievala aj známa herečka a speváčka Katka Feldeková, ktorá krásne animovala osobnejšie básne autorky. Vydavateľ, výtvarník a hudobník Petko Mančev na plátne premietal obrazy Miroslava Radeva zblízka.

Vania Radeva sa narodila v meste Sofia, ale je neoddeliteľne spojená s útulným a malebným hlavným mestom Slovenska - Bratislavou. Vyštudovala Univerzitu Komenského a 10 rokov je riaditeľkou Bulharského kultúrneho inštitútu a radca diplomatických služieb Bulharskej republiky na Slovensku. Trvalé bydlisko má v Sofii, no žila v rôznych mestách Európy. Všade sa jej podarilo vyštudovať nový odbor: archeológiu, angličtinu, religionistiku, marketing finančných služieb. Tvrdí, že učenie je najlepší a osvedčený liek na fyzické a emocionálne bolesti.

Počas pandémie sa život zastavil a Vania siahla po pere. Takto sa zrodila jej prvá zbierka veršov OKNO. Najzaujímavejšie je, že ku každej básni nezávisle jej brat Miroslav už stihol vytvoriť obraz s rovnakým duchovným posolstvom. S veľkou láskou a pokorou brat a sestra venujú novozrodenú zbierku svojim zosnulým rodičom Márii a Ivanovi Radevovým, ktorí boli tiež nerozlučne spätí s Česko-Slovenskom.

Miroslav Radev sa narodil v Prahe. Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde žije s rodinou. Maľuje grafiky a maľby, robí výstavy, učí deti výtvarnému umeniu. Jeho maľby sú emocionálne veľmi blízke poézii jeho sestry Vanji a v tejto básnickej zbierke dosahujú dokonalý tvorivý amalgám.

OKNO je kniha z novej edície vydavateľstva MUSAGENA - Knihy a umenie - Books and Art - Poézia s obrázmi. Ide o originálnu značku spájajúcu tvorbu umelcov rôznych umení, čo vytvára príležitosť vzniku symbiózy v spoločnom projekte, ktorý dokáže osloviť rozmanitejšie publikum.

MUSAGENA je vydavateľstvo a produkčný dom, ktorého cieľom je objavovať bulharských autorov v rôznych oblastiach umenia a prezentovať ich diela. Majú dlhoročné skúsenosti s tvorbou kreatívnych projektov v oblasti divadla, hudby, filmu, literatúry, animácie a televízie. Veria, že existujú talentovaní umelci, ktorí sa z rôznych dôvodov nedostanú k publiku a majú nápady a víziu, ako ich prezentovať na bulharskom a svetovom trhu.

 Kontakt s vydavateľstvom a produkčným domom MUSAGENA:

Email: office@

www.musagena.com

BULHARSKO Z VTÁČEJ PERSPEKTÍVY

BULHARSKO Z VTÁČEJ PERSPEKTÍVY

Charitatívny Vianočný bazár

Charitatívny Vianočný bazár