Sprostý optimista

Sprostý optimista

Bulharský kultúrny inštitút uviedol 22.11.2023 na javisku divadla Teatro Colorato v Bratislave komornú inscenáciu Štátneho satirického divadla Aleka KonstantinovaSprostý optimista. Hra je prvým  stand-upom svojho druhu s prvkami osobnej tragédie a balkánskej oslavy, ktorá sa nikdy nekončí dobre!

Bratislavskému publiku predstavila hru známa dramaturgička Satirického divadla pani Bogdana Kosturkova. „S emocionálnou inteligenciou a sympatiami k publiku premieňa Javor Borisov inscenáciu na šťastný zážitok. Sprostý optimista je dobrým príkladom toho, že žáner stand-up comedy v rodnej verzii dokáže zabaviť bez hlúposti a vulgarity. Bonusom navyše je, že ak herec spieva a sprevádza sa na gitare, vracia nás k  nezabudnuteľným hitom od Vaska Kecu po Irinu Florin, no vo svojej ironickej verzii.”

Hosťami premiéry boli J.E. mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky, pán Vasil Petkov, splnomocnená ministerka Viktória Melamed, konzulka pani Gabriela Primova, intelektuáli a predstavitelia akademických kruhov, novinári a milovníci divadla.

Autormi inscenácie sú Kalin Sarmenov a Javor Borisov. Riaditeľ satirického divadla - Kalin Sarmenov je aj jej režisérom a herecky ju stvárnil Javor Borisov.

Herec Javor Borisov sa na javisku žmurknutím vrátil k svojim prvým erotickým záchvevom, nezabudol venovať „pozornosť“ aj súčasnej partnerke, ktorú definuje ako klon Roberta Planta z Led Zeppelin, uviedol nás do štúdia genetického materiálu - pokušenia každého muža, nestrácajúc ani na chvíľu zmysel pre vhodnú mieru a bontón. Postava preletela cez útrapy obyčajného moderného človeka: 35-ročný, starý mládenec, bezdetný, priemerný herec, beloch, heteráč a mäsožravec, nie vegán. Podľa dnešnej politickej korektnosti takýto jedinec nemá spoločenskú šancu. A predsa – malá zmena uhlu pohľadu – koniec sťažnostiam a viac pochopenia pre druhých, ho môže ľahko zmeniť z porazeného na víťaza. Predovšetkým nad sebou.

Publikum búrlivo tlieskalo zábavnému predstaveniu a svoju náladu spojilo s rozžiareným vianočným trhom na Hlavnom námestí pred Teatro Colorato.

Vianočné pastorále

Vianočné pastorále

BULHARSKO Z VTÁČEJ PERSPEKTÍVY

BULHARSKO Z VTÁČEJ PERSPEKTÍVY