Vianočné pastorále

Vianočné pastorále

12. decembra, 2023 žiaci bratislavskej Základnej Umeleckej školy na Exnárovej predstavili v Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave svoj tradičný Vianočný koncert pod názvom Vianočné pastorále. Podujatie sa opäť konalo v rámci projektu  Štúdio mladých talentov BKI.

V mene riaditeľky BKI pani Vani Radevovej ich privítali pri príležitosti 50. výročia založenia školy. Talentované deti zo školy už desať rokov koncertujú v Bulharskom kultúrnom inštitúte. Deťom a ich rodičom zaželala, aby v budúcnosti zbierali  sladké ovocie svojho úsilia a investícií na národných a svetových scénach.

Projekt Štúdio mladých talentov vznikol na základe spolupráce Bulharského kultúrneho inštitútu s vedením rôznych hudobných škôl začiatkom roku 2011. Cieľom projektu je, aby sa študenti dozvedeli viac o bulharskej hudbe a predviedli diela bulharských autorov.

Na programe tohtoročného koncertu odzneli diela bulharského skladateľa Alexandra Nenova – Dobrá nálada, Svetoslava Obretenova – Uspávanka, Dimitara Christova – Vianočný valčík a špeciálne pre pani Radevu zaznela na klavíri Prechádzka Paraškeva Chadžieva. Na koncerte predniesli aj klasické sonáty Antonia Vivaldiho,  Fryderika Chopina Willibalda Glucka a ďalších.

Učiteľka hudby Gabriela Badlíková poďakovala za pohostinnosť a sľúbila, že prekvapí bulharskú komunitu novými dielami klasických a súčasných bulharských skladateľov. Pozdravy a poďakovanie inštitútu vyjadrila aj riaditeľka Hudobnej školy pani Anna Miklovičová.

Hudba a veselý hluk, ktoré zaplnili Kultúrny inštitút, navodili príjemnú atmosféru, dôstojnú na oslavu nastávajúcich sviatkov, ktoré silou nádeje, viery a lásky žiaria na duše všetkých kresťanov.

Vianoce 2024b.jpg

Sprostý optimista

Sprostý optimista