Absolvo te! a Rátam ešte každý deň Georgiho Bardarova

Absolvo te! a Rátam ešte každý deň Georgiho Bardarova

Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave predstavil 3. mája knihy Georgiho Bardarova Absolvo te!  (Odpúšťam ti!) a Rátam ešte každý deň. Ide o srdcervúce romány, inšpirované skutočnými príbehmi – vzdialenými v čase a súčasne prepojené osudmi postáv a ich potrebou odpustenia. V sále BKI sa premietal dokumentárny film, sledujúci dej románov v angličtine s bulharskými titulkami a slovenským simultánnym prekladom. Film je dielom riaditeľa vydavateľstva Musagena - výtvarníka Petka Mančeva. Slovenský preklad pripravila známa prekladateľka  Olga Kmeťová - Stajková.

Riaditeľka BKI, pani Vania Radeva, označila romány za prorocké, napísané s prezieravou múdrosťou o nevyhnutnosti posolstiev v nich rok pred ďalším bratovražedným konfliktom, ktorý sa ešte neskončil – tým na Ukrajine. Konzulka Bulharskej republiky, pani Gabriela Primova sa podelila so skutočnosťou, že knihy prečítala „na jeden dych“.

V románe Absolvo te! sa v deji prepletá najzlovestnejšia časť ľudských dejín – Holokaust a koncentračné tábory nacistického Nemecka – s najšialenejším konfliktom v dejinách – arabsko-izraelským. Nesúlad medzi dvoma národmi, ktoré vedia, že sú potomkami toho istého otca – Abraháma/Ibrahima a ktorí napriek tomu, že majú mnoho ráz viac spoločného ako rozdielneho, vedú sedemdesiat rokov každodennú bratovražednú vojnu. V priebehu deja sa obete zmenia na násilníkov a potom sa opäť stanú obeťami,  ale už vlastných strachov, komplexov a túžby po pomste. Čitatelia sa po celý čas spytujú, čo majú postavy jednotlivých príbehov spoločné, až ich záver zavedie do rieky odpustenia, ktorá vústi do  búrlivého prúdu dobro aj zlo. Toto všetko sa dá zhrnúť do jedinej Ježišovej vety: „Kto je bez hriechu, nech prvý hodí kameňom.“

Autorov debutový román Rátam ešte každý deň rozpráva o láske medzi kresťanom a moslimkou počas obliehania Sarajeva. Ide o román so šokujúcim koncom, ktorý rozpráva o tragédii dvoch zaľúbencov, ktorých svet právom nazýva Sarajevskí Rómeo a Júlia. Čakajú na ďalší krátky pokoj, keď si ostreľovači oddýchnu – podarí sa im utiecť na slobodu... alebo  budú spoločne čeliť smrti?

Georgi Bardarov je spisovateľ, geograf, špecialista na etnicko-náboženské konflikty a demografické problémy. Pôsobí ako novinár a scenárista, vyučuje na Katedre sociálno-ekonomickej geografie na Geologicko-geografickej fakulte Sofijskej univerzity. Má doktorát z geografie obyvateľstva a sídiel. Vyučuje Demografiu, Etno-náboženské konflikty, Geografiu obyvateľstva a sídiel, Geourbanistiku, Regionálnu analýzu ľudských zdrojov. V roku 2012 bol menovaný za docenta. Od októbra 2015 je prodekanom Fakulty geológie a geografie.

Bardarov sa dostáva do centra verejnej pozornosti s online poviedkou  O piatej pálenke alebo aký je krásny život – múdrym, malebným a melancholickým príbehom, ktorý sa stal trhákom a vyhral televíznu literárnu reality show - Rukopis.

Oba romány boli preložené do nemčiny. V roku 2021 získal román Absolvo te! Európsku cenu za literatúru. Pre Vydavateľstvo Musagena to bola príležitosť zorganizovať turné po 13 európskych mestách. Začalo sa 19.04. v Augsburgu, pokračovalo  cez  Mohan, Luxembursko, Kolín nad Rýnom, Brémy, Lipsko, Drážďany a ďalšie mestá Nemecka, potom prekročilo hranice s Českou republikou - Prahu, Slovensko - Bratislavu. Prehliadka sa skončila vo Viedni.

Členovia vydavateľstva Musagena a spisovateľ Georgi Bаrdarov sú všade vítaní s úctou a láskou, ako zo strany bulharskej komunity, tak aj ľuďmi, ktorí majú kontakt s bulharskou kultúrou a vzdelaním. Stretávajú sa s čitateľmi, deťmi, ich učiteľmi a rodičmi na  bulharských školách.

V Bulharskej škole Christa Boteva v Bratislave predstavil  spisovateľ Georgi Bаrdarov tému: Prečo milujem Bulharsko, čo sa mi na ňom nepáči a chcem, aby sa zmenilo. Pred deťmi zoradil základné ľudské hodnoty, akými sú láska k vlasti, jej príroda, úcta k osobnosti toho druhého, napriek vzájomným odlišnostiam. Na záver stretnutia žiaci súťažili v odpovediach na otázky, súvisiace s faktami z geografie a dejín  Bulharska a víťazi kvízu dostali knihy. Hostia boli prekvapení, že veľa detí z bulharskej školy sú Slováci a vedia tak veľa o Bulharsku, ktoré si obľúbili ako svoju vlastnú krajinu.

Oslava sa skončila v dobrej nálade a radostnej trme-vrme.

Emil Venkov – Návšteva po rokoch

Emil Venkov – Návšteva po rokoch

 Pomoc, mám dve deti!?  a #Môžezatomôjmanžel

Pomoc, mám dve deti!? a #Môžezatomôjmanžel