Súbor ELICI ozvučil Devín. Cyrilometodské dobové slávnosti

Súbor ELICI ozvučil Devín. Cyrilometodské dobové slávnosti

Bulharský kultúrny inštitút sa 24. júna zúčastnil na slovensko-bulharských dobových slávnostiach, venovaných svätým bratom Cyrilovi a Metodovi. Ide o prvý spoločný devínsky festival v rámci Cyrilometodskej kultúrnej cesty - medzinárodný projekt s európskym certifikátom Rady Európy. Pre Bulharov je to v poradí už 12. tradičné zhromaždenie venované bulharskej abecede - azbuke, osvete, kultúre a slovanskej písomnosti na Devíne. Ako pri inej príležitosti v kostole Svätý Kríž a v miestnom Kultúrnom dome, opäť zazneli cirkevné chorály, tento raz v podaní speváckeho zboru ELICI z Národnej strednej školy  starobylých jazykov a kultúry  Konštantína Cyrila Filozofa v Sofii pod taktovkou  dirigenta a zástupcu riaditeľa strednej školy pána Daniela Ivanova.  Tematickým  programom, venovaným sviatku, vystúpili v kostole aj žiaci  bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave. Podujatie spoluorganizovali: Bratislavský samosprávny kraj, Slovenský dom Centrope, Bratislavský turistický región, mestská časť Devín, Veľvyslanectvo Bulharskej republiky, Bulharský kultúrny inštitút a Bulharská škola Christa Boteva.

Súbor ELICI bol založený v roku 1981 na Národnej strednej škole starobylých jazykov a kultúry Konštantína Cyrila Filozofa  ako skupina interpretácie stredovekej pravoslávnej bulharskej hudby. Vystupoval na pódiách na celom svete aj v Bulharsku. Ich tvorivá činnosť spočíva v zbere, bádaní, rozbore a spracovávaní anonymných cirkevných a ľudových piesní z územia Bulharska. Preto veľkú časť ich repertoáru tvoria hudobné spevy – terénne nálezy.

Hostia si vypočuli aj prednesy stredovekých katolíckych slovenských piesní, pochutnali si na stredovekej kuchyni a víne z čiernych ríbezlí a deti sa ponorili do kúzla divadla z čias rytierov.   Konali sa ukážky  kutia mečov a rytierskych súbojov. Nechýbali stánky tradičnej slovenskej  modranskej keramiky, kované umelecké diela a krasopisec predvádzal písanie vlastného  mena v hlaholike v špeciálnej dielni Slovania – tajomný ľud Európy.

Slávnosti ukončila panelová diskusia odborníkov na tému Kultúrny odkaz vierozvestcov v súčasnosti, ktorú moderovala Tatiana Mikušová. Zúčastnila sa ho riaditeľka BKI pani Vania Radeva, predniesla príspevok na  tému  kultúrna politika, Daniel Ivanov – vzdelávanie, Jozef Meliš – historický odkaz, Andrej Botek - kultúrna prax, Ivan Šimko, ml. - písomníctvo, rektor kostola Svätý Kríž, Mons. Marián Gavenda - náboženstvo a pútnické cesty, Mária Tajtáková - kultúrny turizmus.

„Svätí Cyril a Metod sa stali nositeľmi základných hodnôt – kresťanskej viery, vzdelania, dialógu medzi národmi a ich kultúrami a náboženstvami, ktoré charakterizujú jednotlivé spoločnosti či sociálne skupiny. Keď sa Bulhari niekde usadia, najprv postavia školu a umiestnia do nej ikonu Svätých bratov, pretože oni sú alfou a omegou bulharskej identity“, uviedla vo svojom príhovore pani Vania Radeva. Mons. Gavenda opäť zdôraznil, že obdivuje, ako Bulharov spája mocný kult sv. Cyrila a Metoda a ich žiakov aj v zahraničí.

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Arte Castell. Slovanské impresie - žena

Arte Castell. Slovanské impresie - žena