Arte Castell. Slovanské impresie - žena

Arte Castell. Slovanské impresie - žena

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky na Slovensku a Bulharský kultúrny inštitút sa 15. júna zúčastnili medzinárodnej výstavy Arte Castell. Slovanské impresie – žena. Výstavu otvorili v galérii na Západnej terase Bratislavského hradu. Koná sa pri príležitosti osláv 30. výročia samostatnosti Slovenskej republiky a prezentuje diela viac ako dvadsiatich slovanských autorov. Návštevníci výstavy, ktorá zachytáva impresionistickú predstavu o žene, mali možnosť zoznámiť sa s dielami umelcov a sochárov zo Slovenska, Bulharska, Českej republiky, Srbska, Chorvátska, Poľska, Slovinska a Ukrajiny.

Organizátormi výstavy sú Národná rada slovenskej republiky, Veľvyslanectvo Bulharskej republiky, Veľvyslanectvo Srbskej republiky, Ministerstvo kultúry Srbskej republiky, Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave, Historické múzeum slovenského národného múzea, Bratislava a Občianske združenie Sme ženy. Koordinátorkou je slovenská poslankyňa PhDr. Jana Vaľová, predsedníčka Skupiny priateľstva s Bulharskom v NR SR, ktorá sa tiež zúčastnila so svojimi prácami. "Niekedy treba uniknúť z politickej reality. Maľovať som začala v rámci duševnej hygieny. Výstava sa zrodila v kolektívnom vedomí, plánovali sme ju spolu s veľvyslancami z rôznych krajín," vysvetlila genézu medzinárodnej výstavy PhDr. Jana Vaľová. Pre ňu je kreativita dôležitá tak ako v každodennej práci, tak aj v umení.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky J.E. Pán Vasil Petkov poskytol špeciálne pre výstavu zátišie Kvety, olej na plátne od známej umelkyne Elisavety Konsulovej-Vazovovej, namaľované v dávnom roku 1920, ktoré zdobí jeho kanceláriu. Obraz je vo vlastníctve zbierky diel bulharských umelcov na Ministerstve zahraničných vecí Bulharskej republiky. Obraz bol vrcholom výstavy a nikto ho neobišiel bez toho, aby si nevšimol jeho nadčasovú umeleckú hodnotu. Ďalšími dielami bulharských umelcov boli plastiky ženských torz zosnulého sochára Emila Venkova, v ktorých umelec stelesnil zmyselnú krásu ženskej nahoty. Zaujali aj moderné vodné krajinky výtvarníčky Radostiny Doganovej, namaľované pri Dunaji na  slovenskom Devíne, no so spomienkou na magický pohyb morskej vody pri bulharskej Varne.

Podujatie sa konalo na najvyššej úrovni, zúčastnil sa ho predseda NR SR Boris Kollár, predsedovia poslaneckých klubov, bývalí a súčasní ministri, poslanci, veľvyslanci, diplomati, zástupcovia umeleckých kruhov, verejne činné osobnosti a novinári zo všetkých médií.

Súbor ELICI ozvučil Devín. Cyrilometodské dobové slávnosti

Súbor ELICI ozvučil Devín. Cyrilometodské dobové slávnosti

DVA SVETY

DVA SVETY