DVA SVETY

DVA SVETY

Dňa 14.06. bola v Kultúrnom dome Dúbravka v Bratislave otvorená výstava dvoch významných umelkýň - akademickej výtvarníčky Violety Bázlik-Královej, ktorá je pôvodom Bulharka a Aleny Kolesárovej-Ličkovej.  Potrvá do 12.07.2023.

Bulharské  dievča sa narodilo v Sofii, kde v rokoch 1965-1969 študovalo na Strednej textilnej škole. V rokoch 1977-83  Violeta pokračovala vo výtvarnom vzdelávaní v Prahe na Vysokej škole umeleckopriemyselnej, odbor voľná tvorba, textilný a odevný dizajn u prof. Z. Bauerovej. Neskôr si v Bratislave v roku 1989 založila vlastnú firmu a značku Violette a venovala sa textilnému dizajnu, autorskej móde a odevu, sprevádzanému módnymi prehliadkami. Nepretržite maľuje, od roku 2005 sa venuje komornej tvorbe. Stala sa členkou Slovenskej výtvarnej únie SVÚ a v rokoch 2011-2022 bola nepretržite volená za predsedníčku Spoločnosti voľných výtvarných umelcov SVVÚ. Aktívne sa zúčastňuje na početných salónoch a tematických výstavách SVÚ a SVVÚ. Má za sebou početné zahraničné účasti - Ankara, Sofia,  Linec,  Moskva,  Kyjev, Varšava, Praha, Kuvajt, Libanon atď.

Violeta Králová pracuje v širokom rozpätí maliarskych inšpirácií prírody a krajiny, múzy a hudby, reality - symboliky, spomienok a túžob. Harmónie i kontrastov, metamorfóz ľudských stavov, situácií, citov a polarity Ty a Ja. V tom všetkom je vždy kus pravdy, ale aj ilúzií a extázy. Očarenie a opojenie farbami, dynamiky obrazových kompozícií i hudobnosti obrazov.  Je to zrejme pod vplyvom jej blízkosti k slovenskému skladateľovi a klaviristovi Igorovi Bázlikovi – jej manželovi.

V roku 2020 uviedla retrospektívnu samostatnú výstavu pod názvom Emócie /Bratislava, Galéria UMELKA/. Tam ponúkla nové ilúzie a extázu. „Neustálym hľadaním sa posúvam ďalej”, čítame v katalógu tejto výstavy. Sugestívne a zvučné stvárnenie maľby V. Bázlik Královej vyviera z hĺbky jej dynamických kompozícií a vyžaruje vysoko. Je to pravé a plné expresionistické forte maľby. Sila, vzrušenie, explozívnosť i erupcia zvukov farebného orchestra koloritu, rytmu, ladenia i celostnej skladby maliarskeho opusu. Inšpirovaná expresionizmom začiatku 20. storočia, fauvizmom a futurizmom, vnútorným vyžarovaním obrazu a vnútorného zvuku maľby V. Kandinského.  Neskôr zachytáva dramatickú neformálnosť, eruptívnu expresívnu abstrakciu, tašizmus a gestickú i akčnú maľbu. Nemaľuje len farby, ale aj zvuky, hlasy, hudbu a výkriky maliarov avantgardnej skupiny CoBra, nových “zúrivcov” z Nemecku, a Talianska, ktorých zachvátil  “hlad po obrazoch”. Z dávnej histórie moderny Paula Kleea nás odkazuje aj do rokov postmoderny, keď „umenie robí viditeľným neviditeľné“. V tom spočíva symbolika, forma, obsah i maliarska signálna sústava, farieb ilúzie a extázy obrazov a rukopisu, V. Bázlik Královej.

PhDr. Bohumír Bachratý, CSc.

Arte Castell. Slovanské impresie - žena

Arte Castell. Slovanské impresie - žena

ŽIDOVSKÉ OBYVATEĽSTVO  NA  BULHARSKÝCH ÚZEMIACH

ŽIDOVSKÉ OBYVATEĽSTVO  NA  BULHARSKÝCH ÚZEMIACH