Do slovenských kín prišiel film Blažine lekcie. Prináša príbeh dôchodkyne, ktorú podvodníci oberú o celoživotné úspory

Do slovenských kín prišiel film Blažine lekcie. Prináša príbeh dôchodkyne, ktorú podvodníci oberú o celoživotné úspory

Titul zožal obrovský úspech na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch 2023, získal tri ceny.

Koncom tohto týždňa vstúpil do slovenských kín film Blažine lekcie. Režisér Stefan Komandarev vo svojich posledných filmoch systematicky kritizuje sociálnu situáciu v súčasnom Bulharsku. V dráme s bravúrnym hereckým výkonom herečky Eli Skorčevy v úlohe Blagy sa tentoraz zameral na generáciu bulharských seniorov.

Blaga, 70-ročná nedávno ovdovená učiteľka na dôchodku, sa stane obeťou telefonického podvodu. Je okradnutá o celoživotné úspory a nemá peniaze na hrob svojho zosnulého manžela. Život sa jej obráti hore nohami, keď si uvedomí, že neexistuje spôsob, ako získať svoje peniaze späť, až kým nedostane lákavú, no po dozrivú ponuku na prácu. Vezme veci do vlastných rúk i za cenu toho, že by mohla prísť o svoju najcennejšiu vlastnosť: pevné morálne zásady.

„Úplná morálna kríza, v ktorej je naša spoločnosť. Obscénnosť kradnutia úspor staršej osoby, ktorá takmer nič nezarába. Zarábanie „ľahkých peňazí“ s úplným ignorovaním akýchkoľvek zákonov, hodnotových systémov či morálky. Bezduchosť, korupcia a konzum ako jediná ,hodnota‘. Verná reprezentácia a pochopenie reality je prvou podmienkou na jej zmenu,“ opísal tému bulharský režisér Stefan Komandarev.

Festivaly a ocenenia: Hlavná cena „Krištáľový glóbus“ za najlepší film, cena za najlepšiu ženskú rolu Eli Skorcheva, cena ekumenickej poroty za presadzovanie kresťanských a morálnych hodnôt – MFF Karlovy Vary 2023; oficiálny súťažný program MFF Thessaloniki 2023 – Balkan Survey.

Scenárista: Simeon Vencislavov, Štefan Komandarev;

V hlavnej úlohe: Štefan Komandarev, Eli Skorcheva, Gerasim Georgiev – hrdina, Ivajlo Hristov a jiny; 

Operátor: Veselín Hristov;

Producent: Štefan Komandarev, Káťa Tričková;

Hudba: Kalina Vasileva;

Koproducent: Ike Gorechka, Krištof Kukula.

Novinka v slovenských kinách Blažine lekcie. Pozrite si trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=AEoF9-p898g

 https://www.youtube.com/watch?v=x3nriYCzqkI

 https://www.youtube.com/watch?v=SjBOiYfDCUk

Partnerom filmu na Slovensku je Telekom

Partnerom filmu sa stal operátor Telekom, ktorý chce aj týmto spôsobom poukázať na zraniteľnosť starších ľudí a ako sa vyvarovať hrozbám v ére rozmachu nových technológií.

„Mobilné siete a internet už dávno nie sú doménou iba mladších generácií, ale prístup k nim majú aj starší používatelia. Na jednej strane nás teší digitálna inklúzia, no seniori potrebujú naskočiť na vlnu technológií správnym smerom a nadobudnúť esenciálne znalosti. Zároveň tu máme skúsených používateľov vyššej vekovej kategórie, ktorí však čelia novým hrozbám. Našou úlohou je pomáhať obom skupinám, aby boli počas používania technológií v bezpečí,“ povedal Mladen Mitič, riaditeľ mass market segmentu Slovak Telekom.

Pri aktuálne pokračujúcom trende podvodov je podpora tematického filmu jedným zo spôsobov, ako informovať a varovať cieľovú skupinu a načrtnúť aj možné dôsledky konania postáv.

Na týždeň od 12. do 18. februára 2024 pripadá prvé výročie komunikačnej platformy #rešpekt, ktorou Telekom vyzýva k vyššej miere rešpektu v spoločnosti. V rámci výročia sa chce zamerať na #rešpektseniorom, a preto nasadzuje kampaň Zober babku a dedka do kina. Tou chce motivovať mladých ľudí, aby išli do kina so starými rodičmi alebo rodičmi.

Operátor podporuje premietanie filmu v čo najväčšom počte slovenských kín, napríklad v utorok 13. februára 2024 sa bude hrať v 10 multiplexoch siete Cinemax, Cinema City Eurovea a Kine Lumiere v Bratislave, v kine v Michalovciach, aj filmových kluboch v Seredi a Levoči.

VESMÍR

VESMÍR

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny