VESMÍR

VESMÍR

Bulharský kultúrny inštitút 14. februára 2024 príjemne prekvapil divákov v Bratislave nádhernými hudobnými dielami pri príležitosti sviatku zamilovaných  sv. Valentína a sviatku vína a viníc Sv. Trifona Zarezana. Koncert mal názov Vesmír, a  odzneli na ňom tri sonáty pre violu da gamba a čembalo z diela Johana Sebastiana Bacha.

Riaditeľka BKI, pani Vania Radeva, predstavila účinkujúcich a početnému publiku, ktoré zaplnilo sály inštitútu, vysvetlila, že Bulharská ľudová hudba bola niektorými kritikmi definovaná ako „kozmická,  odtiaľ pochádza názov koncertu.

Program vybrali účinkujúci - mladý veľmi talentovaný gusliar Martin Vladimirov a jedna z najznámejších tvárí bulharskej komornej scény - klaviristka Fani Kucarova. Hudobníci sa podujali na mimoriadnu výzvu,  po prvý raz interpretujú dômyselné a celistvé  diela klasickej hudby na ľudovom nástroji, hoci sú registrom a farbou tónu blízke viole da gamba.

Títo dvaja hudobníci začali spoluprácu, keď bol Martin Vladimirov ešte študent  Národnej hudobnej akadémie a Fani Kucarova viedla hodiny  korepetície. Na klaviristku zapôsobil talent mladého hudobníka a pozvala ho zahrať Tretiu sonátu na svoj výročný koncerte do Prvého štúdia Bulharského národného rozhlasu v roku 2022. Nasledujúci rok nahrali Tri sonáty. Okrem Bachových diel zaznejú v programe niektoré z najkrajších bulharských ľudových melódií. Bulharská ľudová hudba bola niektorými kritikmi definovaná ako „kozmická“, odtiaľ pochádza názov koncertu.

Diváci sa tešili z neštandardných výkonov a búrlivo tlieskali hosťom.

SIROTA TULÁK - VIRTUÁLNA VÝSTAVA

SIROTA TULÁK - VIRTUÁLNA VÝSTAVA

Do slovenských kín prišiel film Blažine lekcie. Prináša príbeh dôchodkyne, ktorú podvodníci oberú o celoživotné úspory

Do slovenských kín prišiel film Blažine lekcie. Prináša príbeh dôchodkyne, ktorú podvodníci oberú o celoživotné úspory