SIROTA TULÁK - VIRTUÁLNA VÝSTAVA

SIROTA TULÁK - VIRTUÁLNA VÝSTAVA

Bulharský kultúrny inštitút predstaví 22. februára 2024 Virtuálnu výstavu – multimediálnu publikáciu, venovanú životu a dielu  -  Siraka Skitnika -  Siroty Tuláka. Výstava je iniciatívou Bulharského národného rozhlasu a Štátneho kultúrneho inštitútu Ministerstva zahraničných vecí. Podujatie sa uskutoční pod záštitou Jeho Excelencie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky, pána Vasila Petkova. Výstavu uvedie pán Milen Mitev – generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Bulharského národného rozhlasu a pán Kin Stojanov – programový riaditeľ vysielania Christo Botev  Bulharského národného rozhlasu.

Výstava rozpráva obrazom, zvukom a dejom o prínose Panajota Todorova Christova, známeho pod pseudonymom Sirak Skitnik - Sirota Tulák,  pre kultúrny a spoločenský život Bulharska v prvej polovici 20. storočia. Patrí k najvýraznejším postavám medzivojnového bulharského umenia a vytvorenie výstavy je ďalšou príležitosťou na znovuobjavenie jeho osobnosti a odkazu, ktorý nám zanechal.

Sirota Tulák - Sirak Skitnik - umelec, kritik, zakladateľ Rádia, spomienky Petra Uvalieva, Michaila Topalova, Bogomila Noneva, Dragana Teneva, Esta Vezenkova a bohatý fotografický materiál - to všetko bude možné počuť a ​​vidieť na virtuálnej výstave, venovanej 140. výročiu jeho narodenia. Kreatívne video je ďalšou iniciatívou na významných výročí, nad ktorých oslavou prevzala záštitu viceprezidentka Bulharskej republiky Iliana Jotova.

Autorom dizajnu a realizácie multimediálnej publikácie je profesor Bojan Dobrev, pedagóg Vysokej školy výtvarných umení v Sofii. Projekt bol realizovaný s podporou Archívneho fondu Bulharského národného rozhlasu, Mestskej galérie umenia - Sofia, Štátnej agentúry "Archívy" a Umeleckej galérie Dimitra Dobroviča v Slivene.

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

VESMÍR

VESMÍR