Mladí bulharskí operní speváci očarili prestížne bratislavské publikum a osobne aj ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára

Mladí bulharskí operní speváci očarili prestížne bratislavské publikum a osobne aj ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky v Slovenskej republike (SR) a Bulharský kultúrny inštitút (BKI) v Bratislave zorganizovali 4. marca 2024 slávnostný koncert v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v hlavnom meste SR. Koncert bol venovaný dvom významným historickým dátumom pre Bulharsko a Slovensko. Prvým sú oslavy 20 rokov od najväčšieho rozšírenia Európskej únie, v rámci ktorého do EÚ vstúpilo Slovensko a ďalších 9 krajín a pre Bulharsko a Rumunsko bol termín stanovený na 1. januára 2007. Druhým je štátny sviatok r. Bulharsko – oslobodenie spod osmanského jarma – 3.3.1878.

Záštitu nad slávnosťou prevzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár, ktorý podujatie osobne poctil svojou prítomnosťou. Realizácia podujatia bola možná vďaka finančnému príspevku Ministerstva kultúry Bulharskej republiky.

Sála bola zaplnená prestížnym publikom zloženým z mnohých veľvyslancov, diplomatov, vedúcich pracovníkov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MfREV), poslancov, kultúrnych činiteľov, muzikológov, verejných činiteľov, novinárov a predstaviteľov bulharskej komunity. Všetci sa bavili, divoko tlieskali a na prídavok priviedli mladých a talentovaných bulharských operných spevákov: Stefani Krasteva (soprán), Yana Kocheva (mezzosoprán), Božidar Božkilov (bas), Yosif Slavov (barytón) a Mihail Mihailov ( tenor). Na klavíri sprevádzal hudobník zo Sofijskej filharmónie Milen Stanev. Uviedli 20 diel bulharských a zahraničných skladateľov: Parashkev Hadzhiev, Georgi Zlatev Cherkin, Lyubomir Pipkov, Alexander Yosifov, Gaetano Donizetti, Charles Gounod, Mozart, Puccini, Dvořák, Rossini, Ravel, Verdi atď. V sále sa tak prostredníctvom árií z opier „Maria Desislava“, „Don Juan“, „The Favorite ", "Faust", "Han Krum" , Holič zo Sevilly, Čiech, Morská panna a Rigoletto. O bohatosť programu sa zaslúžila profesionalita impresária Dimitara Sotirova.

Koncert sa začal prednesom hymien Bulharska, Slovenska a EÚ a pozdravom veľvyslanca Vasiľa Petkova, ministra Juraja Blanára a predstavením spevákov riaditeľom BKI - Vaniom Radevom.

Minister Blanár vysoko ocenil bilaterálnu spoluprácu medzi Bulharskom a Slovenskom a zdôraznil historickú blízkosť našich dvoch spriatelených národov, ktoré spájajú svoju identitu s prácou a poslaním sv. Cyrila a Metoda.

Veľvyslanec Bulharska Vassil Petkov zasadil rozširovanie EÚ do politického kontextu, pričom vyjadril principiálnu podporu našej krajiny rozširovaniu EÚ o nových členov z regiónu západného Balkánu a na východ - o Ukrajinu, Moldavská republika a Gruzínsko, keď budú na to pripravené.

Oslavy štátneho sviatku 3. marca sa začali už 28. februára na Bratislavskom hrade ďalšou okázalou akciou - pozoruhodnou výstavou fantastického realistu, surrealistu a expresionistu bulharského pôvodu - Cvetelina Cvetanova.

Podujatia slúžili na prezentáciu kvalitných bulharských vín a špecialít.

GRAFICKÉ MOSTY

GRAFICKÉ MOSTY

Medzi nebom a zemou na Bratislavskom hrade pri príležitosti 3. marca

Medzi nebom a zemou na Bratislavskom hrade pri príležitosti 3. marca