GRAFICKÉ MOSTY

GRAFICKÉ MOSTY

Dňa 7. marca 2024 Bulharský kultúrny inštitút otvoril výstavu Grafické mosty medzinárodnej rodiny umelcov: Juliana Jordanova (Bulharsko) a Anny Tichonovej (Bielorusko). Riaditeľka BKI, pani Vania Radeva, predstavila tvorivý životopis manželov, pričom ich štýl definovala ako precízny, majstrovsky vybrúsený a rozpoznateľný a výstavu ako umelecký príbeh o harmonickom spojení rôznych kultúr a rôznych grafických metód. Obaja autori sú skutoční výtvarníci, ktorí ovládajú zvolené grafické techniky na výbornú.

Julian Jordanov absolvoval Národnú akadémiu výtvarných umení v Sofii v roku 1995. Získal vyše  20 medzinárodných ocenení v oblasti grafiky a ex libris. Veľkou inšpiráciou tvorby Juliana je história a mytológia. Priestor a Čas tvoria hlavnú líniu v jeho grafickom umení. Grafiky Juliana Jordanova obsahujú veľa detailov a ukrývajú hlboké významy, ktoré môžu diváci objaviť zakaždým z nového uhla pohľadu. Od roku 2014 je umeleckým riaditeľom Medzinárodnej súťaže ExLibris vo Varne.

Anna Tichonova sa narodila v Minsku (Bielorusko) v rodine umelcov a vyštudovala Bieloruskú štátnu akadémiu umení – odbor grafika v roku 2002. Následne absolvovala postgraduálne štúdium na Katedre Teórie a dejín umenia (2004- 2007). Je autorkou vedeckých štúdií a publikácií o bieloruských a európskych ExLibris 20. a začiatku 21. storočia. Anna Tichonova je členkou poroty XVI. Medzinárodnej súťaže exlibris Ruse (Bulharsko) 2020. Bola členkou poroty Medzinárodnej súťaže Exlibris – Varna (Bulharsko).

Autorka vo svojich prácach kombinuje techniku ​​leptu s metódami kníhtlače na čierny papier. Hlavnými témami jej grafických listov sú ľudské postavy, hudba a balet, otázky narodenia a smrti, poézia a vzlet.

Julian a Anna majú za sebou niekoľko spoločných výstav: 2016 – Galéria 10, Sofia (Bulharsko); 2016 Kunstsalon id+Art Kunstcenter Hamme (Belgicko); 2018 Kolízia-fúzia. Anna a Julian. SIEAC, Tianjin (Čína); 2018 a 2021 Galéria Largo, Varna (Bulharsko); 2023 Hlohovec (Slovensko).

Ich dcéra študuje na Strednej umeleckopriemyselnej škole St. Luka v Sofii a už získala svoje prvé medzinárodné ocenenie na festivale Exlibris v Hlohovci - Slovensko v roku 2022.

Posolstvo z Bulharska - Vichroni  Popnedelev

Posolstvo z Bulharska - Vichroni  Popnedelev

Mladí bulharskí operní speváci očarili prestížne bratislavské publikum a osobne aj ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára

Mladí bulharskí operní speváci očarili prestížne bratislavské publikum a osobne aj ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára