Posolstvo z Bulharska - Vichroni  Popnedelev

Posolstvo z Bulharska - Vichroni  Popnedelev

Bulharský kultúrny inštitút predstavil v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici 12. marca výstavu obrazov známeho umelca Vichroniho Popnedeleva – pod názvom Posolstvo z Bulharska Slovensku. Podujatie je venované Dňu  oslobodenia 3. marcu 1878.

Prof. Popnedelev sa doteraz predstavil na 46 samostatných výstavách v Bulharsku, Rakúsku, Poľsku, Českej republike, Slovensku, Maďarsku a inde, ako aj na vyše 70 kolektívnych výstavách  na všetkých svetadieloch. Svojou tvorbou si získal medzinárodnú slávu a uznanie. Je nositeľom mnohých bulharských a medzinárodných ocenení, vrátane Zlatého pierka za prínos bulharskej kultúre. Jeho diela sú súčasťou Národného kultúrneho dedičstva Bulharska. Nachádzajú sa vo vlastníctve stálej zbierky Bulharskej národnej galérie umenia, Mestskej galérie umenia v Sofii, zbierky Huga Wootena v Belgicku a mnohých ďalších súkromných zbierok v krajine aj v zahraničí.

Vlastný štýl výraznejšej farebnosti Vichroniho Popnedeleva je vytvorený pomocou rôznych médií - akrylových a olejových farieb, hliny, vlny, ručne vyrobeného papiera, pričom spoločnou témou jeho tvorby je  myšlienka Život je pekný!

Vichroni Popnedelev sa narodil 1. marca 1953 v Plovdive. Vyštudoval strednú umeleckú školu a potom maľbu na Národnej akadémii umení - VŠVU v Sofii v triede prof. Panajota Panajotova. V rokoch 1986–1987 spolu s Gredim Assom, Andrejom Danielom, Božidarom Bojadžievom, Nedkom Solakovom a umenovedcom Filipom Zidarovom založili avantgardnú umeleckú skupinu Mesto. Od roku 1995 je docentom a od roku 2001 profesorom maľby na VŠVU v Sofii kde pracuje a žije. V roku 2020 mu bola udelená národná cena za maľbu Zachari Zograf.

Výstava doteraz hosťovala aj v BKI v Bratislave a v Univerzitnej knižnice v Prešove. Na znak vďaky za pozvanie obohatil svoju výstavu o sériu nových pôvabných krajiniek, venovaných architektúre Bratislavy. V máji povedal, že Slovensko navštívil prvýkrát a zamiloval si ho: ⹂Je tu prekvapivo veľa kultúrnych a historických pamiatok, ľudia sú usmievaví a priateľskí." Slovenským umelcom, výtvarníkom a tvorivým deťom poslal pozvanie do umeleckého centra  Art Center v dedine Dolno Kamarci, ktoré umelec založil. Jeho myšlienkou je zhromaždiť svojich študentov umenia, roztrúsených po celom svete, ako aj ich priateľov z rôznych krajín.

Mohlo by byť slovenskej verejnosti vyslané krajšie posolstvo z Bulharska? Poznáme toľko Slovákov, ktorí milujú Bulharsko a jeho prírodu.

HRY FARIEB TVOJEJ DUŠE   od Iliany Dokovej

HRY FARIEB TVOJEJ DUŠE od Iliany Dokovej

GRAFICKÉ MOSTY

GRAFICKÉ MOSTY