HRY FARIEB TVOJEJ DUŠE   od Iliany Dokovej

HRY FARIEB TVOJEJ DUŠE od Iliany Dokovej

Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave privítal 2. apríla 2024 po katolíckych veľkonočných sviatkoch znalcov výtvarného umenia a oficiálnych hostí za prítomnosti mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v SR - pána Vassila Petkova, jeho manželky pani Zlatiny Petkovej, konzulky pani Gabriely Primovej, ako aj desiatok priateľov kultúrneho inštitútu.

Autorku predstavila riaditeľka BKI pani Vania Radeva a výstavu otvorila kurátorka podujatia – pani Margarita Metodieva, novinárka a historička, ktorá Ilianine diela určila ako hľadanie inej reality, pre ktorú neexistujú presne definované tvary a slová. Realita podobná poézii – bolestne vyťažená z hlbín ľudskej duše a otrasená búrkou našich citov, predtúch a vášní. Umelecká kritička Zoja Petrova píše o Iliane Dokovej ako o súčasnej umelkyni - ktorá je self-made artist. Jej tvorba sa podľa nej vyznačuje naivitou, ktorá je vlastná umelcom bez akademického vzdelania, ale s prirodzeným talentom. Jej maľby sa vyznačujú individuálnym citom pre konštrukciu a architektoniku formy. Jej farebná paleta je výrazná, ale zároveň jemne prenikavá. Niektoré z jej diel majú nádych erotiky, ale sú podané jemným a podmanivým krásnym spôsobom.

Iliana Doková sa narodila v roku 1964 v Plevene. Vyštudovala Technickú univerzitu v Sofii. Na rozdiel od očakávaní nie sú Ilianine diela racionálne ani technicky premyslené, ale pôsobia na emocionálne a duchovné podvedomie diváka prostredníctvom originálneho insitného zmyslu pre tvary a farby. Má za sebou 11 samostatných výstav v Bulharsku, Maďarsku a Miláne - Taliansku a mnoho účasti na kolektívnych výstavách.

Mesiac Frankofónie v Bratislave sa skončil

Mesiac Frankofónie v Bratislave sa skončil

Posolstvo z Bulharska - Vichroni  Popnedelev

Posolstvo z Bulharska - Vichroni  Popnedelev