Ešte jeden nápoj, prosím! – divadelné predstavenie

Ešte jeden nápoj, prosím! – divadelné predstavenie

Dňa 14. januára sa v Kultúrnom dome Ružinov konalo predstavenie divadelnej komornej hry „Ešte jeden nápoj, prosím!“. Toto bolo prvé podujatie z programu Bulharského kultúrneho inštitútu v Novom roku 2015, a tak na úvod pani Vania Radeva, riaditeľka BKI, srdečnе privítala hostí а popriala im zdravie, šťastie a úspech. Bulharskému a slovenskému publiku predstavila inscenáciu, ktorej autorkou je Anna Petrova a režisérkou Tamara Jankova.

Teatar_(27).JPG

Táto súčasná bulharská komorná divadelná hra s humorom analyzuje ľudský život a zachytáva najdôležitejšie udalosti v ňom, pády i vzostupy – slzy, ambície, smiech a lásku. V jednej chvíli sme obeťou а v ďalšej zase katom...

V slovenskej premiére sa predstavili herečky Lina Gladijska - Georgieva, ktorá hrala rolu Krásnej a Anna Petrova stvárnila Múdru.

Pôsobivá hra а herecké výkony boli odmenené búrlivým aplauzom publika.

Tamara Jankova vyštudovala Divadelnú réžiu na Národnej akadémii divadelného a filmového umenia „Krastyo Sarafov“ v triede prof. Plamena Markova, ako držiteľka ceny za najlepšiu réžiu pre Ročník ´2013. Momentálne sa špecializuje v odbore „Umelecké a psychologicko-sociálne postupy a psychodráma“. Dlhé roky pracuje ako asistent réžie známych bulharských režisérov v Národnom divadle „Ivan Vazov“, v Činohernom divadle „Stoyan Bačvarov“ - Varna, v Satirickom divadle „Aleko Konstantinov“, v Mládežníckom divadle „Nikolay Binev“. Jej najlepšie inscenácie sú podľa textov Shakespeara, Čechova a Sama Sheparda.

Anna Petrova vyštudovala odbor Herectvo na Národnej akadémii divadelného a filmového umenia „Krastyo Sarafov“ v triede prof. Dr. Krastya Mirského. Herečka pôsobí v Mládežníckom divadle „Nikolaya Bineva“. Je členkou Zväzu bulharských spisovateľov, sekcie Dramaturgie. Jej divadelné hry boli preložené a hrali sa takmer vo všetkých divadlách v Bulharsku, boli hrané v Turecku, Rusku a vo Francúzsku. V r. 2003 v Marseille vo Francúzsku dostala ocenenie za dramaturgiu divadelnej hry „Povedz: „Ahoj“ ockovi“. Za hru „Bozk“ v roku 2007 získala cenu „Nová bulharská dramaturgia“. V posledných piatich rokoch úspešne pracujú spoločne s Linou Gladijskou – Georgievou, a tak sa zrodili divadelné hry „Nemajte starosti“ a „Ešte jeden nápoj, prosím!“.

Lina Gladijská – Georgieva absolvovala Národnú akadémiu divadelného a filmového umenia „Krastyo Sarafov“ v triede prof. Nadeždy Sejkovej. Hrala v divadlách vo Vratsi a Pazardžiku. Už 23 rokov žije vo Viedni. Je referentkou kultúrno-vzdelávacej organizácie „Sv. Sv. Cyrila a Metoda“ vo Viedni. Pravidelne hrá v Bulharskom kultúrnom inštitúte „Dom Wittgenstein“ a zúčastňuje sa medzinárodných festivalov.

Organizátori: BKI-Bratislava, Kultúrny dom Ružinov, Bratislava.

Pokloňme sa pred pamäťou doktora a prezidenta Želyu Želeva

Pokloňme sa pred pamäťou doktora a prezidenta Želyu Želeva

Tešíme sa na Vianoce – vianočný koncert 2014

Tešíme sa na Vianoce – vianočný koncert 2014