EXLIBRIS HLOHOVEC 2015 s bulharskou účasťou

EXLIBRIS HLOHOVEC 2015 s bulharskou účasťou

V dňoch 01.-03.10.2015 sa v Hlohovci uskutočnil 15. jubilejný ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti vo veku od 6 do 15 rokov EXLIBRIS HLOHOVEC. Témou bol Vodný svet. V roku 2015 sa do súťaže zapojilo 2011 detí z Argentíny, Bieloruska, Bulharska, Českej republiky, Činy, Estónska, Indie, Francúzska, Maďarska, Poľska, Ruska, Slovinska, Srbska, Turecka, Ukrajiny a Slovenska s 2330 prácami.

Slávnostné vyhlásenie víťazov najlepších prác sa konalo 02. 10. 2015 v Dome kultúry v Hlohovci. Medzi 77 ocenenými deťmi boli aj bulharskí účastníci. Božena Kerini z Veľkého Trnova získala druhé miesto v kategórii do 15 rokov a Edi Baramov z Varny dostal cenu člena poroty Karola Félixa – jedného z najvýznamnejších súčasných slovenských grafikov. Medzi hosťami boli zástupcovia diplomatického zboru na Slovensku, vydavatelia, učitelia, rodičia a predovšetkým deti.

Vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci sa konala vernisáž exlibrisov, vybraných porotou, ako aj výstava poštových známok s vyobrazeniami Ľudovíta Štúra a Štúrovcov.

Voda, zdroj života, dala deťom nespočetne príležitostí potulovať sa vo svete fantázie pri maľovaní exlibrisov. Práce boli rôznorodé – s morskými alebo riečnymi živočíchmi, rastlinami, mušľami, akváriami… Detské diela priťahovali oči návštevníkov svojou rozmanitosťou farebných odtieňov a techník.

Podujatie bolo zorganizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Medzinárodným Vyšehradským fondom, mestom Hlohovec, Trnavského samosprávneho kraja, Slovenskej komisie pre UNESCO a ďalších.

Organizátor: Občianske združenie EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC, BKI Bratislava.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou mladého bulharského dirigenta Boiana Videnova

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou mladého bulharského dirigenta Boiana Videnova

Ochutnaj svet 2015

Ochutnaj svet 2015