Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou mladého bulharského dirigenta Boiana Videnova

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou mladého bulharského dirigenta Boiana Videnova

Dňa 05.10.2015 sa v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave konal záverečný koncert finalistov súťaže Medzinárodná tribúna mladých interpretov, New Talent 2015. Organizuje ju Európska vysielacia únia EBU v mene Medzinárodnej hudobnej rady UNESCO. Prebieha v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti, ktoré sa v r. 2015 usporadúvajú už po 51. krát.

IMAG0555.JPG

Na koncerte troch finalistov súťaže sprevádzal orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou mladého bulharského dirigenta Boiana Videnova. Na scéne sa predstavili David Huang zo Švédska, ktorý zahral Koncert pre klavír a orchester č. 2 d mol op. 23 od Wilhelma Stenhammara, Jan Gričar zo Slovinska hral Koncert pre saxofón a orchester op. 109 od Alexandra Glazunova, Andrzej Ciepeliński z Poľska interpretoval Koncert pre klarinet a sláčikový orchester od Aarona Coplanda.

Počas rozhodovania medzinárodnej poroty, ktorý z troch finalistov získa titul New Talent 2015, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu dirigovaný Boianom Videnovom uviedol dielo Hrdinská balada Dezidera Kardoša.

IMAG0551.JPG

Vo svojej záverečnej reči Alina Velea – členka poroty – povedala, že mladé talenty sú budúcnosťou ľudstva. Hlavným zmyslom tejto súťaže je dať im možnosť prejaviť sa tomto prestížnom medzinárodnom fóre. Víťaz tohto ročníka sa stal Andrzej Ciepeliński z Poľska.

Koncert si mohli naživo vypočuť a aj pozrieť online (live stream), poslucháči v krajinách Európskej vysielacej únie (EBU) a na Slovensku, vo vysielaní Rádia Devín.

Boian Videnov sa narodil v roku 1987 v Sofii v rodine hudobníkov – prof. Dory Bračkovej a barytonistu Lubomira Videnova. Umelec vyrástol v Taliansku a Nemecku, kde získal aj svoje hudobné vzdelanie. Dirigoval v Bulharsku, Taliansku, Číne, Rusku, Rumunsku, Nemecku a i. Je zakladateľom a dirigentom Mannheimskej filharmónie.

Organizátori: Slovenská filharmónia s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, spoluorganizátormi súťaže sú Rozhlas a televízia Slovenska, Európska vysielacia únia EBU v mene Medzinárodnej hudobnej rady UNESCO.

Grafika Nikolaja Spasova

Grafika Nikolaja Spasova

EXLIBRIS HLOHOVEC 2015 s bulharskou účasťou

EXLIBRIS HLOHOVEC 2015 s bulharskou účasťou