Sv. Trifon Zarezan a sv. Valentín

Sv. Trifon Zarezan a sv. Valentín

Dňa 13.02.2015 sa v Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave konalo tradičné stretnutie Bulharov a ich priateľov na Slovensku venované sviatkom Sv. Trifona a Sv. Valentína.

Hostí privítal predseda Bulharského kultúrneho zväzu, pán Emil Cankov, pani Vania Radeva, riaditeľka BKI a pán Marin Jovčevsky, konzul Bulharskej republiky v Slovenskej republike. Pani Radeva prítomným popriala okrem zdravia a plných pohárov aj veľa lásky.

Návštevníci sa dozvedeli o histórii sviatku, ktorý je spätý s prvými poľnohospodárskymi prácami a je zasvätený sv. Trifonovi, patrónovi vinárov a záhradníkov alebo Trifonovi Zarezanému, ako je ho zvyknutý nazývať bulharský národ.

Viničnú vetvičku symbolicky pristrihol pán Peter Mladenov, Bulhar žijúci na Slovensku, ktorý ovláda mágiu pestovania viniča a výroby vína podľa starých bulharských a slovenských receptúr. Pre svoje znalosti bol zvolený za „cára viníc“, aby tohtoročná úroda bola bohatá.

Korene tohto sviatku siahajú až do obdobia staroveku, kedy boli bulharské zeme obývané Trákmi, známymi v celom antickom svete svojím umením pestovať vinič a vyrábať kvalitné víno. Možno kvôli tomu je v antickej mytológii zaužívané, že boh vína a viníc Dionýz pochádzal z Trácie – územia terajšieho južného Bulharska. Po príchode na Balkánsky polostrov starí Bulhari a starí Slovania prevzali trácke tradície vinárstva a vinohradníctva. Neskôr bol tento sviatok zasvätený kresťanskému svätcovi Trifonovi, ochrancovi vinárov, sokoliarov a záhradníkov.

Vďaka bohatému hudobnému programu, aromatickým nápojom a chutným bulharským jedlám bol večer veľmi veselý, zábavný a srdečný.

Organizátori: Bulharský kultúrny zväz a Bulharský kultúrny inštitút.

Tvorivá dielňa na Marteničky 2015

Tvorivá dielňa na Marteničky 2015

„Monsignor Roncalli a jeho apoštolské poslanie v Bulharsku“ – prezentácia knihy

„Monsignor Roncalli a jeho apoštolské poslanie v Bulharsku“ – prezentácia knihy