Ukončil sa Festival bulharského umenia 2016

Ukončil sa Festival bulharského umenia 2016

Poslednou udalosťou tohtoročného festivalu umenia bolo divadelné predstavenie Audiencia podľa rovnomennej hry Václava Havla. Predstavenie korešpondovalo s oslavami demokratických zmien vo východnej Európe. Spolu s festivalom si bulharská komunita a jej priatelia počas celého mesiaca pripomínali 45. výročie založenia BKI v Bratislave, ako aj dlhoročnú spoluprácu medzi Bulharským kultúrnym zväzom a Bulharským kultúrnym inštitútom.

Hra Audiencia významného dramaturga, disidenta a prvého prezidenta samostatnej Českej republiky, ktorý bol jedným z hovorcov Charty 77. V úlohe Vaněka (mladého Havla) sa predstavil herec Nikolaj Pavlov-Gunderov. Úlohu majstra v pivovare stvárnil miláčik niekoľkých generácií Filip Trifonov, ktorý je režisérom jednoaktovky, s úspechom predstavenej v rozličných krajinách. Dej hry je situovaný do 70. rokov 20. storočia, do obdobia totalitného režimu v Československu. Mladý voľnomyšlienkársky spisovateľ, ktorý sa nezaradil k štandardu poslušných „priemerných štatistov“, bol odsúdený na výkon nápravnej práce v pivovare. Tam majster-alkoholik, ktorý ho má sledovať, navrhne hrdinovi-disidentovi, aby sám na seba písal obvinenia. Tragikomická situácia dovoľuje hercom improvizovať, robiť zaujímavé prechody s bulharskou realitou, viesť dialógy raz po bulharsky, raz po česky.

Bulharské spracovanie českej predlohy so skvelým obsadením a nenapodobiteľnými hereckými výkonmi neposkytlo divákom priestor na oddych, kontinuálne ich držalo v napätí až do poslednej chvíle ich pobytu na javisku, s ktorým sa v Bratislave lúčili za mohutného potlesku plnej sály maďarského divadla.

Prezentácia básnickej zbierky Azbuka želaní Dimany Ivanovej

Prezentácia básnickej zbierky Azbuka želaní Dimany Ivanovej

Miznúce morské majáky na čiernomorskom pobreží 26. Medzinárodný festival fotografie 2016

Miznúce morské majáky na čiernomorskom pobreží 26. Medzinárodný festival fotografie 2016