Miluj ma!

Miluj ma!

11.12.2018 Satirické divadlo Aleka Konstantinova zo Sofie predstavilo hru „Miluj ma!“ v Divadle Malá scéna STU  v Bratislave na pozvanie Bulharského kultúrneho inštitútu.

1.jpg

Pred Vianocami bulharská komunita si mohla užiť nádherný príbeh najvýznamnejšieho európskeho komédiografa Sebastiena Thierryho. Hra sa zaobera absurdným pohľadom na rodinné vzťahy. Autor odkrýva sériu nezvyčajných udalostí, vtipných a ironických situácií, ktoré vyplývajú z hlbokej ľudskej emócie, úprimnej a lyrickej, ako sám život. Dej hry vytvára otázky smerované priamo na divákov. Civilizované spoločnosti už oddávna vnímajú rodinu ako najposvätnejší a nenahraditeľný priestor ľudských zážitkov. Rodinná láska, otcovská láska a materinské cítenie sú večné a nezameniteľné. Avšak francúzsky dramaturg, herec a producent Sebastien Thierry vie lásku zobraziť aj z druhej strany – smiešnu, tajomnú, skreslenú a rozporuplnú. Príbuzenské putá sa stiahli ako slučka a radosť a šťastie sme vymenili za vzájomné ubližovanie.

Inscenácia je dielom talentovaného režiséra Andreja Kaludova, v ktorom vystupujú umelci Momčil Trajkov, Albena Pavlova, Dimitar Banenkin, Milena Avramova a Stojan Dojčev. Scénický dizajn je dielom Diljany Asenovej a hudbu zložilo štúdio TANGRI. Skupinu sprevádzala dramatička Satirického divadla pani Bogdana Kosturková, ktorá na Slovensku nie je prvýkrát. Pred niekoľkými rokmi, počas návštevy Divadla Sofia, predniesla členom Slovenského divadelného ústavu a študentom Divadelnej akadémie v Bratislave prednášku Panoráma novej bulharskej drámy. Hosťujúca bulharská skupina bola pozvaná na vystúpenie Habibi 2196-18, na tanečné predstavenie Juraja Korca a jeho tanečnej spoločnosti. Udalosť sa konala v Ticho & spol - Komorné kultúrne stredisko v centre Bratislavy. Nasledovala diskusia s divákmi o ľudských právach a nedostatku porozumenia a tolerancie v arabských krajinách riadených totalitnými politickými diktatúrami. Žiaľ aj v postsocialistických krajinách fenomén xenofóbie a homofóbie tiež nie je neznámy.

6.jpg
Vianoce s mladými talentami

Vianoce s mladými talentami

Koceto-Kalki a Martina Tabakova spievali a hrali Predvianočné

Koceto-Kalki a Martina Tabakova spievali a hrali Predvianočné