Mimo Hitlerovho dosahu dokumentárny film

Mimo Hitlerovho dosahu dokumentárny film

Mesiac bulharskej kultúry v Bratislave, ktorý je venovaný štátnemu sviatku Bulharskej republiky – 140 rokov od Oslobodenia Bulharska a Bulharskému predsedníctvu Rady EÚ 2018 pod záštitou J. E. pani Yordanky Čobanovej, mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne na Slovensku, sa začal dvoma hlavnými udalosťami 1. marca 2018. Po otvorení expozície Duchovné korene Bulharska, v sále Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, sa diplomati, priatelia Bulharska a Izraelu, slovenskí politici a kultúrni predstavitelia stretli v kinosále Lumiér, kde sa organizovala diskusia a premietanie dokumentárneho filmu Mimo Hitlerovho dosahu. Toto podujatie bolo organizované spoločne s Veľvyslanectvom Izraela na Slovensku. Bolo venované záchrane takmer 50 000 bulharských Židov z táborov smrti. Špeciálnym hosťom, ktorého pozvalo Bulharské veľvyslanectvo na Slovensku, bol izraelský spisovateľ a historik narodený v Bulharsku, Michael Bar-Zohar, autor rovnomennej knihy a filmového scenára.

Dnes znie tento príbeh neuveriteľne. Preto pri každej svojej prezentácii prof. Michal Bar-Zohar pripomína morálne počínanie bulharského národa, ktorý nie je výsledkom náhody, ale jeho hlbokej podstaty, ktorú on nazýva „Bulharský duch“. Hosť rozprával o tom ako vznikol nápad na film, keď v USA vyšiel článok o hrdinskom čine Dánska, ktorému sa podarilo zachrániť 7 000 Židov tak, že ich previedli do Švédska. Bar-Zohar napísal list vydavateľstvu, v ktorom povedal, že malé Bulharsko dokázalo zachrániť skoro 50 000 Židov od smrtonosného dotyku Hitlera. Keď od neho chceli nejaký dôkaz, keďže tento príbeh nikto nepoznal, povedal, že on sám a tiež potomkovia bulharských Židov sú živým dôkazom týchto udalostí. V jeho dojímavom príhovore bolo počuť, že jeho krajania budú vždy vďační svojej druhej rodnej zemi – Bulharsku.

3.jpg

Rovnako dojímavo rozpovedali svoje príbehy hrdinovia jeho filmu, ktorí povedali, že iba bulharskí Židia žili plnohodnotným životom, bez komplexov z hrôz holokaustu.

Režisérom filmu je Nitzan Avriam a redaktorom Naomi Avriam. Premiéra sa konala roku 2000 v budove OSN v New Yourku. O niečo neskôr, pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu v budove UNESCO v Paríži, bol opäť tento film premietaný a vyvolal údiv u tisícich medzinárodných divákov.

Slávnostný koncert pri príležitosti 140. výročia od Oslobodenia Bulharska a Bulharského predsedníctva Rady EÚ 2018 v Bratislave

Slávnostný koncert pri príležitosti 140. výročia od Oslobodenia Bulharska a Bulharského predsedníctva Rady EÚ 2018 v Bratislave

Duchovné korene Bulharska od Vlčana Petrova expozícia malieb

Duchovné korene Bulharska od Vlčana Petrova expozícia malieb