Teodora Kasmetska- Sorokov a Ruža Semova - Komorný koncert venovaný pravoslávnej Veľkej noci   

Teodora Kasmetska- Sorokov a Ruža Semova - Komorný koncert venovaný pravoslávnej Veľkej noci  

Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave uviedol 10. apríla 2024 komorný koncert bulharského sonátového dua, ktoré pôsobí vo Viedni, aby vytvorilo sviatočnú náladu svojim priateľom pred pravoslávnymi sviatkami. Diváci si so zatajeným dychom vypočuli virtuózne, ale aj dramatické výkony huslistky Teodory Kasmetskej - Sorokovej a klaviristky Ruži Semovej presiaknuté množstvom energie a sily. V programe zazneli diela Richarda Straussa, Sergeja Rachmaninova a Panča Vladigerova. Hostia tlieskali precíznym výkonom hudobného programu.

Teodora Kasmetska - Sorokov sa narodila v roku 1977 v Sofii. V rokoch 1994 až 2002 navštevovala Vysokú školu múzických umení vo Viedni pod vedením profesorov Johannesa Meisela a Josepha Hella. V roku 2004 absolvovala s vyznamenaním Vyššiu hudobnú školu Folkwang v Essene v husľovej triede prof. Minča Minčeva. Počas štúdia získala štipendium Tokijskej nadácie a Viedenskej univerzity hudby a úžitkového umenia. V roku 1998 sa stala koncertnou majsterkou Viedenského mládežníckeho symfonického orchestra, ktoré účinkovalo v Berlíne, Amsterdame a Moskve.

Zúčastňuje sa prestížnych hudobných festivalov a podujatí spolu s najvýznamnejšími rakúskymi orchestrami. Od roku 2017 je členkou Luxemburského komorného súboru Ars Nova Lux. Vyučuje na niekoľkých majstrovských kurzoch: v Miláne, Rakúsku a Číne, na Univerzite múzických umení vo Viedni, je profesorkou hry na husle na Prainer Conservatory vo Viedni, na Konzervatóriu Richarda Wagnera vo Viedni. V súčasnosti pôsobí v Tonkünstler Orchester Niederösterreich v skupine prvých huslí.

Ruža Semova sa narodila v roku 1977 v Sofii. V roku 1996 absolvovala hudobnú školu Panča Vladigerova. V roku 2000 absolvovala s vyznamenaním Národnú hudobnú akadémiu v Sofii. V roku 2007 absolvoval s vyznamenaním aj Viedenskú hudobnú univerzitu v triede profesora Štefana Vladara a získala magisterský titul. Zúčastnila sa aj majstrovských kurzov Slávnych klaviristov ako Marco Tetsa, Germaine Mounier, Dmitri Baškirov a Anders Ljungar-Chapellon. Hrala s väčšinou bulharských symfonických orchestrov, má za sebou množstvo medzinárodných vystúpení. Účinkovala na mnohých medzinárodných festivaloch ako napríklad Frédéric Chopin v Paríži, Piano Festival v nemeckom Porúrí, Varnenské leto a Apolonia v Bulharsku. Vyučuje na Viedenskej hudobnej univerzite a pokračuje v úspešnej koncertnej činnosti.

Sonátová dvojica vznikla v roku 2010 a odvtedy vystupuje na najrenomovanejších festivaloch v Európe a Číne. Vydali spolu dve CD a debutovali vo Wiener Musikverein v roku 2015. Získali množstvo medzinárodných ocenení a účinkovali s poprednými európskymi orchestrami na mnohých prestížnych hudobných pódiách v Európe.

Riaditeľka BKI Bratislava poďakovala dvom dámam za vzrušujúci zážitok a za sprievodu obdivu publika povedala, že sála BKI je na ich veľký talent príliš skromná.

Mesiac Frankofónie v Bratislave sa skončil

Mesiac Frankofónie v Bratislave sa skončil