Literárne mosty medzi Bulharskom a Slovenskom

Literárne mosty medzi Bulharskom a Slovenskom

V termíne od 6. do 9. 11. 2014 sa v Bratislave konal 22. medzinárodný knižný veľtrh v Bratislave, Bibliotéka 2014. Tohto roku bolo po prvýkrát po 20. rokoch odprezentovaných niekoľko vydaní, prekladov z bulharského jazyka do slovenského a opačne.

P1017682_450.JPG

Dňa 06.11. 2014 sa uskutočnilo stretnutie s prof. Christom Mermerským, autorom knihy „Zdravie z prírodnej lekárne“, ktorú so slovenčiny preložila Ing. Zdenka Kramplová. Bulharský vedecký pracovník je autorom 13 kníh z oblasti liečebnej výživy a prírodnej ľudovej medicíny.

Prítomní hostia podujatia, medzi ktorými bola aj J. E. Margarita Ganeva, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v Slovenskej republike sa mali možnosť dozvedieť viac o zdravej výžive a úlohe bulharskej prírodnej medicíne. Profesor Mermerský venoval pozornosť jedlám a potravinovým doplnkom a hlavne 100 najzdravších a najobľúbenejších jedál Bulharov a chorobám, na ktoré tieto jedlá pôsobia preventívne a liečebne.

Organizátormi boli Veľvyslanectvo Bulharskej republiky v Slovenskej republike, vydavateľstvo Príroda, Slovensko, Literárne informačné centrum, Slovensko a Ateliér OMaja.

Druhá literárna prezentácia sa konala 08.11.2014. Predstavené boli román Pavla Rankova „Matky“, ktorý do bulharského jazyka preložil Asen Milčev a taktiež špecializovaný literárny výtlačok časopisu PANORAMA, ktorý je venovaný súčasnej slovenskej próze. Vydanie zahŕňa práce 21 slovenských autorov rôznych generácií 20. storočia.

Zostaviteľom zbierky je Asen Milčev, ktorý preložil aj polovicu textov. Prekladateľkou druhej polovice textov časopisu je Ludmila Kotarova. Prekladatelia spoločne s Pavlom Rankovom účinkovali v zaujímavej diskusii, ktorú moderoval Michal Hvorecký – známy slovenský spisovateľ z novej generácie autorov.

Podujatie poctila svojou návštevou J.E. Margarita Ganeva, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v Slovenskej republike.

Obe vydania boli publikované s finančnou podporou Komisie SLOLIA LIC.

Organizátori: BKI Bratislava a Literárne informačné centrum.

Baj Gaňo – prezentácia prekladu knihy – Bibliotéka 2014

Baj Gaňo – prezentácia prekladu knihy – Bibliotéka 2014

NU Dance Fest 2014

NU Dance Fest 2014