Transformácie

Transformácie

Výstava katedry Vizuálne umenia, Umelecko-edukačná fakulta na Sofijskej univerzite sv. Klimenta Ochridského v priestoroch BKI Bratislava

Dňa 14. septembra 2018 v priestoroch BKI Bratislava prof. Bisera Valeva a pani Vania Radeva otvorili výstavu Transformácie, ktorá prezentuje hľadania pedagógov, doktorandov a študentov v rámci dvoch partnerských projektov, realizovaných s finančnou podporou Fondu vedeckého výskumu Sofijskej univerzity sv. Klimenta Ochridského a BKI Bratislava. Prvý – ART Points vedie Prof. Dr. Bisera Valeva a skúma fenomén blúdenia – kedy sa zmení zo stavu ducha na osobnú filozofiu. Druhý – HOMO SIMULACRUM+ sa zameriava na myšlienku Umelej inteligencie, jej prejavy prostredníctvom vizualizácie a predstavuje hľadania mladých autorov z katedry Vizuálne umenia a ich vedúcej Dr. Anny Colovskej CSc.

Viac-menej obe časti expozície patria pod jednotnú koncepciu, s rovnakými skúmaniami, otázkami a pochybnosťami, ktoré skrývajú snahu o sebapoznanie. Umelci sa snažia vizualizovať multidimenzné priestory, v ktorých pracuje ľudská myseľ a znázorňujú protikladné stavy blúdenia medzi  hnaním sa za niečím a usadením sa. Pretože, ako povedal J. R. R. Tolkien: „Nie každý, kto blúdi, je stratený“.

„Moderný svet v snahe vytvoriť digitálne stroje, ktoré by fungovali na podobe ľudského rozumu, investoval veľké množstvo peňazí do projektov skúmajúcich ľudský mozog. Aj keď každodenne používame techniku, ktorá bola stvorená na základe takéhoto výskumu, tento záujem nie je len v oblasti materiálneho. Ide skôr o snahu o sebapoznanie a sebaanalýzy. Ľudská bytosť sa chce nájsť samu seba.

Vo svojich prácach sa snažím vizualizovať viacrozmerné priestory. Inšpiráciu si predstavujem ako energiu, ktorá tečie alebo napĺňa a osvetľuje nekonečné možnosti mysle, ako emóciu, ktorá dáva zmysel obrazom, ktoré myseľ vytvára, a vytvára poriadok pre potenciálny svet, aby sa stal skutočným.

Moje obrazy nepredstavujú rozhranie skutočných mozgových procesov. Sú to intuitívne alegórie mentálnych pohybov a aktivít.“

PhD. Anna Colovska CSc., Katedra vizuálnych umení.

6.jpg
Európsky deň jazykov na Slovensku

Európsky deň jazykov na Slovensku

Poklona padlým Bulharom za slobodu na Slovensku v časoch Slovenského národného povstania – pietny akt kladenia vencov

Poklona padlým Bulharom za slobodu na Slovensku v časoch Slovenského národného povstania – pietny akt kladenia vencov