DUCHOVNÉ KORENE BULHARSKA Z POHĽADU KEASIMA ISINOVA

DUCHOVNÉ KORENE BULHARSKA Z POHĽADU KEASIMA ISINOVA

19.03. 2019 v mramorovej sále Dvorana Ministerstva kultúry SR v Bratislave bola tradične otvorená výstava Duchovné korene Bulharska od umelca Keazima Isimova. Výstava je pod záštitou J.E. pani  Jordanky Čobanovej, mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Bulharskej republiky na Slovensku. Výstava je súčasťou programu Bulharského kultúrneho inštitútu - Mesiac bulharskej kultúry na Slovensku, venovaného štátnemu sviatku 3. marca - Oslobodenie Bulharska, ktorý sa tradične koná v marci.

Keazim Isimov promoval na Vysokej škole výtvarných umení Nikolaja Pavloviča. Okrem maľby sa venuje aj drobnej plastike, sochárstvu a miniatúre. Je autorom viac ako 30 samostatných výstav v krajine a viac ako 10 vo svete. V roku 2005 sa stal víťazom súťaže Milenium v Holandsku na tému 1001 dôvodov, aby som miloval Zem, ktorej sa zúčastnilo viac ako 30 000 umelcov z celého sveta a bol vyhlásený za umelca tisícročia. Bol vyznamenaný rádom sv. Cyrila a Metoda za prínos v oblasti kultúry.

Kaezim Isinov je jedinečný bulharský autor, ktorého vesmír je plný múdrosti, láskavosti a dobrosrdečnosti. Má cit pre štýl a obdivuje majestátnosť prírody vo všetkých jej formách. Isinov vkladá v svoje plátna tajomstvá Bogomilov, mýty Orfea, ktorý sníva a potom ich interpretuje na bielom plátne. Kaezim je uznávaný umeleckými znalcami zo všetkých kútov sveta. Doktor Sammer, prezident Rakúskej spoločnosti kresťanského  umenia povedal: Veľkí umelci ako Keazim Isinov budú vždy proroci.

Na otvorenie poskytla hudobný program umelecká škola Exnarova, v ktorej hrali mladí flautoví umelci. Medzi prítomnými boli predstavitelia diplomatických misií, členovia vyššej správy, novinári, predstavitelia akademickej spoločnosti, umelci, hostia hlavného mesta Bratislavy.

10.jpg
Spurná jarná rovnodennosť. Ansámbel CHORO

Spurná jarná rovnodennosť. Ansámbel CHORO

Zrkadlo času. Ženská krása v priebehu storočí

Zrkadlo času. Ženská krása v priebehu storočí