Koncert Potopa svetla

Koncert Potopa svetla

Potopa svetla

Slovenskí diváci sa ponorili do svetla zo zvuku, farieb a slov.

Koncert, zaujímavý svojou formou a obsahom, ktorý sa konal 30.10.2019 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca, prilákal pozornosť slovenských divákov. Jedinečné podujatie sa uskutočnilo prostredníctvom kompilácie farieb, zvukov, svetla a slov, ktoré nedominovali pomedzi seba ale sa synchrónne spájali do neuveriteľného zážitku. Nápad profesionálnych tvorcov Radostiny Doganovej, Konstantina Ilievského a Katariny Sedlákovej zahŕňal emocionálny vplyv na zmysly publika. Toto viacvrstvové kultúrne podujatie s názvom „Potopa svetla“ je hudobno-umelecko-poetickým recitálom.

1.jpg

Obrazy bulharskej umelkyne Radostiny Doganovej odrážali teplo slnka a bohatstvo jej duchovného sveta.

Zvuky, ktoré vybral bulharský dirigent a skladateľ KonstantinIlievski, odhalili hĺbku umelcovho hľadania a inšpirácie, ktorá vytvorila jedinečný kaleidoskop emócií.

Slovo, ktoré vyšlo z majstrovského pera bulharského básnika Saša Serafimova, bolo spájajúcou súčiastkou v tomto na prvý pohľad netradičnom multikultúrnom projekte.

Veľkú zásluhu má aj slovenská prekladateľka Katarína Sedláková, ktorá zachytila eleganciu poetických básní a vytvorila z nich slovenský ekvivalent, dotýkajúci sa mysle a duše slovenského publika.

2.jpg

Unikátne predstavenie herca Mariana Mitaša vzrušilo divákov a ponorilo ich do nového a odlišného sveta básnika Saša Serafimova, kde sa mali možnosť stať súčasťou jeho myšlienok a zážitkov.

Jedinečný hlas sopranistky Evy Šuškovej toto slovo obliekol do zvukov a pridal mu dokonalosť.

Hostia podujatia mali možnosť pozorovať zručnosti súboru Quasars s dirigentom Ivanom Bufom, ktorý na vysokej profesionálnej úrovni uskutočnil tvorivé predstavy Konstantina Ilievského.

Hlavným organizátorom Literárneho večera a koncertu Potopa svetla je Združenie Terra Kulta - združenie profesionálnych umelcov s vzťahom k bulharskej kultúre v kontexte slovenskej kultúrnej scény. Tieto dve udalosti sa konali v predvečer Dňa všetkých svätých, ktorý je pre slovenskú verejnosť veľmi dôležitý, a naplnili srdce prítomných láskou a svetlom.

3.jpg

Tvorcovia získali podporu aj bulharských inštitúcií v Bratislave - Veľvyslanectva Bulharskej republiky na Slovensku a Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave. Jej Excelencia, pani Yordanka Čobanová, zaslala blahoželanie a poďakovanie všetkým účastníkom za realizáciu medzinárodného inovačného projektu, ktorý sa stal mostom spolupráce medzi bulharskou a slovenskou kultúrou. V svojom blahoželaní veľvyslankyňa Čobanová dodala, že svetlo nie je len hlavným mottom projektu, ale poukazuje aj na čistotu srdca.

 Kultúrne podujatia podporili aj slovenské inštitúcie vrátane primátora mesta Bratislavy, inžiniera architekta Matúša Valla. Podujatia boli organizované s podporou Fondu na podporu kultúry menšín.

4.jpg

Na konci tohto pokušenia pre dušu a rozum, básnik Sasho Serafimov odovzdal milý darček tvorcom Konstantinovi Ilievskému, Radostine Doganovej a Kataríny Sedlákovej. Kamienok s individuálnym posolstvom, ktorý každý z nich dostal, nebol len časticou Bulharska ale aj jedinečným emocionálnym nábojom zo sveta Saša Serafimova.

 Literárny večer s básnikom Sašom Serafimovom

 Kúzlo slova upútalo hostí literárneho večera s bulharským básnikom Sašom Serafimovom. Jeho básne boli predstavené na Veľvyslanectve Bulharskej republiky na Slovensku 31. októbra 2019. Udalosť sa konala pod záštitou Jej Excelencie pani Yordanky Čobanovej. Hostia mali možnosť pocítiť duševnú atmosféru, ktorú vytvorila básnická kreativita. Účastníci sa dozvedeli, ako Sašo Serafimov vytvára svoje básne a čo v ňom prebúdza inšpiráciu. Na konci večera si obdivovatelia básnika odniesli so sebou nielen kúsok Bulharska, ale aj knihu s autogramom.

 Autor Radka Atanasova

5.jpg
6.jpg
Zlé dievča

Zlé dievča

Poručík Bentz

Poručík Bentz