BRATISLAVSKÝ DEKAMERÓN - Atanas Velkov

BRATISLAVSKÝ DEKAMERÓN - Atanas Velkov

BKI privítal 3. marec s výzvou "Áno umeniu - nie zbraniam!"

Bulharský kultúrny inštitút otvoril 2. marca výstavu Atanasa Velkova pod ​​názvom „Bratislavský dekameron“. Uskutočnila sa pod záštitou J.E. Vasila Petkova - mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky na Slovensku. Prítomná bola aj bulharská konzulka Gabriela Primova.

 „Som nesmierne rád, že túto výnimočnú výstavu otváram v predvečer bulharského štátneho sviatku 3. marca. Využívam túto príležitosť, aby som v mene celého veľvyslanectva vyjadril našu výnimočnú solidaritu s bratským ukrajinským ľudom a so súhlasom majstra Velkova by som jej chcel dať i  iný názov: „Áno umeniu – nie zbraniam!“. uviedol veľvyslanec Vasil Petkov vo svojom uvítacom prejave.

„Moja výstava bola vykúpená utrpením, lebo svet bol dva roky uzavretý. Maľujem každý deň, takže názov prišiel prirodzene. Tak ako Boccaccio vo svojom Dekamerone počas pandémie predznamenal začiatok renesancie, tak aj ja som túžil po oslobodení. Tak som dal slobodu dieťaťu v sebe. Dúfam, že si každý z vás v nej nájde niečo osobné,“ prihovoril sa desiatkam hostí autor Atanas Velkov.

Atanas Velkov sa narodil 18. júna 1964 v Burgase. Vyštudoval Národnú strednú umeleckú školu v Kazanlaku a Vysokú školu výtvarných umení v Sofii v ateliéri prof. Dobriho Dobreva, odbor maľba. Ukončil  maľbu na milánskej  Akadémii výtvarného umenia (Accademii di Belle Arti di Brera-Milano)  pod vedením prof. Diega Esposita.

Pôsobil ako pedagóg na Národnej strednej škole výtvarných umení v Sofii, ako dizajnér v Sofarme, ako lektor na Inštitúte umenia v Gabes-Tunisia, ako koncepčný umelec a scenárista v Národnom filmovom centre v Bojane v ateliéri animácie a farebnej  korekcie.

Výstava  Atanasa Velkova v Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave je vytvorená a ovplyvnená slovenskou metropolou. Proces práce v Bratislave je pre Atanasa Velkova akýmsi  svojbytným „Dekameronom“, zahaleným tajomstvom mesta. Maľoval v lesoch pri dunajských jazerách a  ramenách a jeho tvorba je  ovplyvnená mytológiou, pretkanou  škriatkami, kikimorami a inými bájnymi bytosťami.

 

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny