Kostol z farieb - Edmond Dacik

Kostol z farieb - Edmond Dacik

Chrám z farieb ako zvestovateľ mieru

V Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave dňa 5. apríla zažiaril Chrám z farieb - výstava mladého, talentovaného umelca Edmonda Dačika. Na jej premiére sa zúčastnilo sedem veľvyslancov – z Bulharska, Anglicka, Albánska, Holandska, Brazílie, Talianska a Švajčiarska. To bol dôvod, aby bulharský veľvyslanec J.E. pán Vasiľ Petkov vo svojom prejave poznamenal, že jednota, priateľstvo a solidarita sú zárukou prekonania ťažkých časov bratovražednej vojny, v ktorých žijeme. „Edmonda poznám od detstva a sledoval som každý jeho umelecký krok. Som hrdý na jeho úspechy. Verím, že svetlo zvíťazí nad temnotou, ktorá nás dnes zahalila“. Edmond Dačik početnému publiku povedal, že názov výstavy vznikol pri pohľade na krásu kostolných vitráží, cez ktoré presvitá mystické svetlo a prináša pokoj do duše. „Dúfam, že aj moje obrazy budú predzvesťou mieru“, povedal Dačik. Ako hudobný sprievod podujatia odzneli  Ukrajinské ľudové piesne v emotívnom podaní mladých študentov Slovenskej Vysokej školy múzických umení Iriny  Kaznovej a Vasilija Aleksejeva, ktoré dojali hostí k slzám.

Umelec Edmond Dačik sa narodil v rodine Bulharky a Albánca. Vyrastal v Bonne. Ako osemročný sa stal žiakom umelca Wolfganga Hunekeho, pričom absolvoval aj hru na klavír. V Bonne na univerzite vyštudoval aj orientalistiku.

Počas  pobytu v Pekingu sa inšpiroval umeleckou štvrťou Art District a tam sa rozhodol pre výtvarné umenie. Rané skice a maľby prezentujú Edmonda Dačika ako jedného z pokračovateľov abstraktného umenia a symbolizmu. Pracuje s rôznymi materiálmi na plátne a skúsenosti získava aj v olejomaľbe, v grafických technikách, v kresbe, lepte, v sochárstve i v mozaike. V tvorbe sa zaoberá priesečníkmi viacrozmerných realít a perspektív. Od začiatku svojej kariéry ho fascinovala teória farieb a symbolika zobrazovania. Čínsky jazyk a písmo, ako lingvistický a estetický systém znakov a symbolov, toto Edmondovi odhaľuje tajomnú intermediálnu dimenziu, ako prienik písomného prejavu a podstaty vecí. Autora tvorivo ovplyvňuje aj ázijské umenie a kultúra, najmä  paralely medzi klasickou mozaikou a japonskou technikou reštaurovania zlatým lakom (kintsugi). Vplyvom svojho starého otca, výtvarníka Dimitra Kartaleva, má v Dačikovej tvorbe zlato dôležité miesto.

Autorské diela prezentuje na rôznych kolektívnych výstavách a na súkromných podujatiach. Ako tvorivý umelec sa podieľa aj na mnohých  komerčných objednávkach, najmä v Nemecku a v Bulharsku.

Edmond Dačik pochádza z rodiny intelektuálov, a to z rôznych oblastí umeleckej tvorby. Uvedené má na Dačika osobitý vplyv a táto predispozícia povzbudzuje talentovaného umelca k hlbšiemu skúmaniu umeleckého sveta.

Nemohli sme citovať všetky pozitívne vyjadrenia – plné obdivu, vysokopostavených hostí, ako aj verných slovenských fanúšikov bulharského umenia. Urobíme to v osobitnom audiovizuálnom programe "Bulharské ozveny".

Veľkonočný koncert

Veľkonočný koncert

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)