MOST CEZ ČAS. Bulharská scénografia - 60. - 80. rokov 20. storočia.

MOST CEZ ČAS. Bulharská scénografia - 60. - 80. rokov 20. storočia.

26. septembra 2022 bola v sále Bulharského kultúrneho inštitútu otvorená retrospektívna výstava, venovaná bulharskej scénografii  60.- 80. rokov 20. storočia. Po úspešnej návšteve Berlína a Budapešti pricestovala do slovenskej metropoly spolu so svojimi dvoma kurátormi - Petrom Mitevom a Hanou Schwartz, ako aj so svojím grafickým dizajnérom, najmladším zo skupiny - Momčilom Alexievom. V skutočnosti sú všetci traja scénografi, ktorí na vernisáži povedali, že ide o akýsi druh pocty ich učiteľom scénografie, ktorí založili tento nový odbor na Národnej akadémii výtvarných umení v Sofii. Výstava predstavuje 15 mien, ktoré vytvorili najikonickejšie inscenácie bulharského divadla, naplnené fantáziou a umeleckým majstrovstvom. Výrazne pôsobili na javisku v 60. a 80. rokoch 20. storočia a poznamenali vývoj scénografického umenia v Bulharsku v nasledujúcich desaťročiach.

Projekt sa zameriava na postavu scénografa - človeka, ktorý sa spolu s režisérom a hercom, skladateľom a technickými realizačnými osobnosťami podieľal na vytváraní kúzla divadelného predstavenia. Postava scénografa, hoci sám tvorí jeden z najviditeľnejších vizuálnych aspektov javiskového priestoru - scénografiu, často aj kostýmy, zostáva v tieni divadelnej inscenácie. Meno scénografa sa často stráca medzi menami hercov a režiséra a tváre zostávajú skryté v zákulisí, mimo dohľadu divákov. V snahe kompenzovať tento pochopiteľný fenomén v divadelnom umení, sa  tím súčasného projektu pokúša ho dostať do centra pozornosti. “Mladí o tých pred nimi nič nevedia, všetko je stratené. V snahe priblížiť im prácu priekopníkov a ich životopisy sa zrodil náš nápad. Prešiel niekoľkými fázami vývoja, aby sa k vám dostal v tejto podobe,“ povedala Hana Schwartz.

Riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu pani Vania Radeva sa podelila o to, že ako historička si veľmi cení uchovávanie a spracovanie informácií pre budúce generácie a verí, že autori odviedli neoceniteľnú prácu v oblasti kultúrnych dejín. Vytvoril sa digitálny archív s pracovnými skicami a fotografickým materiálom, dokumentujúcim najlepšie scénografické počiny celej generácie divadelníkov. Boli pripravené ich biografické prezentácie, v ktorých je načrtnutý ich profesionálny rast a ich skvelé tvorivé objavy. To všetko grafický dizajn výstavy prezentuje jedným kliknutím telefónu návštevníka a prostredníctvom Bar kódu, umiestneného pod menom a portrétom každého umelca. Informácie sú dostupné v bulharčine, nemčine a už aj v slovenskom jazyku.

Výstava je technologicky moderným mostom pre divákov 21. storočia, aby mohli nahliadnuť do divadelnej praxe zašlej doby socialistického štátu, zaťaženého propagandou a ideológiou.

Záštitu nad výstavou prevzal J.E. mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky v SR - pán Vasil Petkov a bola venovaná Dňu nezávislosti Bulharska. V jeho mene pozdravila prítomných pani Gabriela Primova - konzulka Bulharského veľvyslanectva.

Celkový umelecký zážitok podujatia dotvoril mladý hudobník, trubkár Valer Joščák, ktorý zahral vlastné variácie s prvkami džezu a obohatil príjemnú atmosféru v sále.

Projekt podporuje Národný fond kultúry Bulharskej republiky pri Ministerstve kultúry.

Udeľenie pani Zuzany Aufrichtovej - starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto čestným uznaním

Udeľenie pani Zuzany Aufrichtovej - starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto čestným uznaním

VŠETKO SA SPLNILO. Stretnutie s bulharskou poetkou Nadjou Popovou.

VŠETKO SA SPLNILO. Stretnutie s bulharskou poetkou Nadjou Popovou.