Bulharské jarné párty – za hranicami bežnej hudby

Bulharské jarné párty – za hranicami bežnej hudby

Čarovný sprievod lákavých tónov a farieb ovládol atmosféru bulharského sviatku jari 19. marca 2016 v klube Atelier "Babylon" v Bratislave. Hlavným organizátorom akcie bol Bulharský kultúrny zväz, podporovaný Bulharským kultúrnym inštitútom v Bratislave. Udalosti sa zúčastnil populárny bulharský deejay a umelci modernej hudby.

Populárny bulharský hudobník Miryan Kolev predstavil svoj sólový experimentálny ambient projekt E.U.E.R.P.I. Diváci boli nadšení pôsobivou symbiózou farieb a zvukov. Miryan je na elektronickej scéne už štyri roky a svoju prácu definuje ako kompozično-improvizačné scénické umenie. Umeleckou výpoveďou tvorcu je kozmos a interakcia medzi tmou a svetlom. Často improvizuje s gitarovými a počítačovými efektmi. Miryan sa môže pochváliť svojou účasťou na viac ako 30. festivaloch v Bulharsku aj v zahraničí, vrátane "Alarm Punk Jazz", "Midnight Sun Festival", "DA Fest", medzinárodný festival "Tripoteka" a festival krátkeho filmu "In Palace "- Balčik.

Tento mladý, talentovaný hudobník sa narodil v Svishtove v roku 1982. Vyštudoval Hudobnú akadémiu v Sofii. Myslí si, že účelom hudby je jemne usmerňovať pocity, ponúkať niečo nové a odlišné, vzdialené od banálneho a komerčného štýlu. Z toho dôvodu Miryan nepripúšťa kompromisy v svojej krásnej nadpozemskej hudbe.

Po vystúpení Miryana, párty pokračovala v rukách populárneho deejaya Emila Doesn´t Drive (Emil Angelov). S vybranými mixami v štýle Italo-disco a space-disko sa mu podarilo rozhýbať divákov a vytvoriť príjemnú náladu na tanečnom parkete. Oslava sa zmenila na “Vice - style“ party a bola doplnená neštandardným predstavením "Time" v štýle art a hypster umenia hercov Voin De Voin a Parsifal Marin. Umelci prišli špeciálne z Bruselu na Jarnú akciu "Bacillus bulgaricus" v Bratislave. Pomocou provokatívneho tanca, kostýmov a vokálnych výkonov nám porozprávali o vzdialenej budúcnosti roku 2058. Umelec Voin De Voin vidí túto budúcnosť ako apokalyptickú: "V postmodernej, post-nukleárnej, post-ľudskej, post-internetovej dobe, nachádzam sám seba - živé stvorenie v pasci kódov, psychického vytrácania a „katastrofobii".

Bulharský jarný večierok pokračoval podľa typického scenára podobných akcií až do rána nasledujúceho dňa a ukázal, že pre moderné umenie neexistujú žánrové hranice a obmedzenia.

S vďakou za lekciu

S vďakou za lekciu

Objektívom fotoaparátu – historické svedectvá o Bulharoch a 1. svetovej vojne

Objektívom fotoaparátu – historické svedectvá o Bulharoch a 1. svetovej vojne