Amazonky – výstava malieb a sôch

Amazonky – výstava malieb a sôch

Výstava bude trvať do 10.09.2018

Dňa 04. 07. 2018 v priestoroch Bulharského kultúrneho inštitútu bola otvorená zaujímavá výstava – originálne pokračovanie projektu Zjednotení umelci za jednotnú Európu, ktorého sa zúčastnil jeden z autorov, bulharský maliar Plamen Beškov.

          Plamen Beškov sa narodil roku 1965 v meste Kazanlak, Bulharsko. Ukončil Strednú umeleckú školu Canka Lavrenova v Plovdive a Univerzitu
sv. Cyrila a Metoda vo Velikom Trnove /odbor maľba/. Nemôžeme opomenúť, že je synovec veľkého klasika, ktorý sa navždy zapísal do histórie bulharskej výtvarnej školy, umelca Ilija Beškova.

Plamen Beškov žije a tvorí v Plovdive a patrí k umelcom, ktorí hľadajú svoju cestu vo figurálnom modernistickom štýle. Zdedil presnú ruku svojho strýka, precízneho maliara, no napriek tomu má svojský rukopis, ktorý je expresívny a v niektorých momentoch až drsný a ostrý ako skalpel. Ťažko by si ho niekto pomýlil s niekým iným, pretože je jedinečný a má analytické psychologické oko. Páčia sa mu figurálne kompozície, pretože človek a téma, ktorá sa týka vzťahu muža a ženy mu dáva množstvo možností vrúcnej a expresívnej interpretácie. Jeho farby sú žiarivé a dynamické, čo ešte viac prispieva k emocionálnej sugescii jeho tvorby.

Plamen Beškov má mnohopočetnú účasť na spoločných výstavách v Ruse, Starej Zagore, Plovdive, Sofii, Rumunsku a Grécku. Má zrealizovaných 12 samostatných výstav. Jeho tvorby boli odkúpené do kolekcií v Bulharsku, Rumunsku, Grécku a Španielsku.

Alex Suomi patrí k mladšej generácii tvorcov, narodil sa v roku 1980 a jeho pôvod je veľmi pestrý. Má fínsku, slovenskú, rakúsku a maďarskú krv a jeho manželka je ruská sochárka. Táto jeho multikulturálnosť sa odráža na jeho tvorbách, ktoré sa dajú charakterizovať ako výrazne expresívne, ale zároveň im patrí chápajúci psychologický vzhľad. Ako skutočného Škandinávca ho zaujíma stvárnenie sily mužského tela, zdôraznenej v bronzovom brnení Vikingov a v plastických tvaroch zbraní inšpirovaných zbraňami starobylých národov ako sú Vikingovia, Kelti, Skýti a Tráci. Spolu s nimi sa však v osvetlených sklenených vitrínkach  nežne odkrývajú malé sošky Amazoniek a Afrodít, zrodené vo fantázii výtvarníka. Autor hovorí, že umenie nepotrebuje vysvetlenie – každý v ňom môže nájsť taký zážitok, aký potrebuje, tak ako umelec zobrazuje rôzne aspekty svojho intímneho vnútra, aby sa oň podelil s divákom.

Toto je prvá výstava Alexa Suomiho na Slovensku, napriek jeho slovenským koreňom. Ukončil Vysokú školu výtvarného umenia v Lahti, Fínsko a Štátnu akadémiu umenia a dizajnu v Petrohrade. V súčasnosti prednáša umenie a dizajn, odbor sochárstvo /umelecké odlievanie z bronzu/ na Aalto University of Arts, Design and Architecture, Helsinki. Je členom Asociácie výtvarníkov v Helsinkách, reprezentuje Zväz fínskych sochárov vo Zväze fínskych výtvarníkov.

Títo dvaja umelci sa dokonalo pochopili nie len v priebehu vernisáže počas dialógu o svojich tvorbách, ale aj vo výstavných priestoroch Bulharského kultúrneho inštitútu.

Expozície sa zúčastnila aj predsedníčka Spolku slovenských nezávislých výtvarníkov, pani Violeta Králová, ktorá má bulharské korene. Hudobný rámec vernisáže vytvorili známa speváčka Katarína Feldeková a jej partner Richard Šimurka, ktorí zaspievali a zahrali večne zelené šansóny.

Poklona padlým Bulharom za slobodu na Slovensku v časoch Slovenského národného povstania – pietny akt kladenia vencov

Poklona padlým Bulharom za slobodu na Slovensku v časoch Slovenského národného povstania – pietny akt kladenia vencov

Knihy, smery, publiká

Knihy, smery, publiká